Před 79 lety přišly Čechy a Morava o poslední zbytky samostatnosti. Začala německá okupace

15. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Dnes uplynulo 79 let od začátku okupace německou armádou. 15. března 1939 přišly české země o poslední zbytky samostatnosti a zanikla takzvaná druhá republika. Ve zvláštní situaci se ocitli obyvatelé v pohraničí. Například na Opavsku muži rukovali přímo do wehrmachtu.

„Nafasovali jsme kabát, kalhoty, helmu, číslo, lopatku...,“ vzpomínal na II. světovou válku pan Adolf Kurka ze Štěpánkovic na Hlučínsku. Do wehrmachtu musel, jiná možnost nebyla, protože Hlučínsko bylo v té době už dokončenou součástí Třetí říše.

„Měl jsem právě narozeniny a bylo to pro mne nástupní den do wehrmachtu. Ve výcviku jsme používali české pušky a minomety a to už jsme byli odvedení na východní frontu,“ dodává pamětník.

Pokud se podíváme na mapu, tak z Hlučína do Ostravy je to pouhých 10 minut autem. Byly to ale tehdy opačné světy, připomíná Jiří Neminář z Muzea Hlučínska.

„Tady mohlo být zajímavé i tím, že se tady soustředí německé vojsko, čili na Opavsku, na Hlučínsku se připravuje wehrmacht, který ještě ve večerních hodinách 14. března obsadí Moravskou Ostravu a další přilehlé oblasti industriálního regionu,“ doplňuje historik.

A nebyla tak nouze o osudy mužů, kteří museli během pár měsíců vyměnit uniformy. „Jeden pán z Kravař 15. března 1939 obsazoval protektorát jako německý voják a přitom ještě před půlrokem sloužil někde v československé posádce. Ta doba byla rozjitřená. Narazíme na chlapy, kteří opravdu chtěli mít klid, a byla to pro ně rána z čistého nebe. Ale narazíme i na lidi, kteří byli nadšeni, vstupovali do wehrmachtu dobrovolně,“ dodává Neminář.

Dodnes je to velmi citlivé téma, o kterém mluví málokdo. Už kvůli těžkým chvílím po osvobození. „Tam byla obecní tabule Jungbunzlau – Mladá Boleslav. Tam jsem měl poprvé ruce nahoře. Já jsem měl strach říci okres Hlučín. A tak jsem to uvážil, že řeknu: Já jsem Kurka od Opavy, chodil jsem do české školy,“ popsal pan Kurka, který se možná právě díky této malé lsti nakonec vrátil v pořádku domů.

Pohnutá válečná léta připomíná v Muzeu Hlučínska stálá expozice.

autor: mrk
Spustit audio