Předškoláci chodí na exkurze do nemocnice. Cílem je, aby se děti nebály

24. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Zdravotníci z nemocnice ve Frýdku-Místku chtějí děti zbavit zbytečného stresu z nemocničního prostředí. Seznamují proto už děti ze školek s tím, jak to v nemocnici vypadá, aby se nebály, když se tam samy případně dostanou. Podobné exkurze přitom pořádá frýdeckomístecká nemocnice i pro děti, které v nemocnici čeká operace.

Jdeme do čekárny pro děti, jsou z Mateřské školy Naděje. Herní terapeutka Věra Vojkůvková má pod paží panenku Petrušku. Právě na ní terapeutka dětem ukazuje, jak různá vyšetření vypadají. Třeba jak se odebírá krev.

Skupinka dětí prochází přijímací ambulancí, místnostmi, kde se dělají různá vyšetření, a nahlédnou i do pokojů, kde leží jejich nemocní vrstevníci.

„Cílem je snižování stresu z nemocnice. To znamená, když dítě přijde do známého prostředí, není ten stres tak velký, jako kdyby přišlo úplně do neznáma. Kolikrát už se stalo, že řekly – jé, tady jsme byli se školkou. A už pak nejsou tak plačtiví a dříve se na pobyt v nemocnici adaptují,“ vysvětluje Věra Vojkůvková.

„Děti se pak nebojí, vědí, jak to tady vypadá. Znají personál nebo se orientují, vědí, že sestřičky chodí v bílém, že pokoje jsou tady pěkně vymalované, mají tady hračky,“ doplňuje paní učitelka Věra Vrablová.

autor: iha
Spustit audio