Přes 200 kilometrů nových okruhů pro rekreační cyklisty vznikne do konce května v Beskydech

27. duben 2017
Dobré odpoledne

Milovníci jízdy v sedle kola budou už za pár týdnů moct vyzkoušet nové cyklookruhy po stávajících cestách v Beskydech. Obce z Frenštátska a okolí jimi propojí přírodní i technické zajímavosti regionu. Středem sedmi tras bude oblast Horeček mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Trojanovicemi.

Z prostoru budoucího centrálního bodu cyklookruhů u restaurace Rekovice na Horečkách je nádherný výhled na ještě z části sněhem zasypaný vrchol Velkého Javorníku. Ostatně k tamní rozhledně jeden z okruhů už za pár týdnů povede.

Je ale celkem chladno, takže místo cyklistů tady potkávám pouze pěší turisty. Třeba jako starší manželský pár Naďu a Karla z Frenštátu, kteří tudy chodí na procházky pravidelně.

„Zatím mi to připadá takové méně frekventované. Pokud by možná bylo nějaké zázemí, tak by to možná přilákalo více těch turistů,“ říká paní Naďa. „Cyklisté by tady taky mohli být, no ale prozatím je tady hrozně malý pohyb těch cyklistů,“ dodává pan Karel.

O kousek dál v amfiteátru nám ředitel frenštátské městského kulturního střediska Marián Žárský říká, že v loňské první sezóně po obnově Horeček je navštívilo 40 tisíc lidí. Právě turistů na kolech by v té letošní sezóně mělo výrazně přibýt.

„Dnes stále více hlavně mladých rodin tráví ten čas aktivně. Cyklookruhy by měly mít přes 200 kilometrů. Každý okruh je koncipován tak, že to je buď jednodenka, anebo několikahodinovka,“ vysvětluje Žárský.

Když projdete dřevěnou branou, nad hlavou uvidíte nápis Beskydské traily. Právě tady začíná už dříve vybudovaný asi tříkilometrový okruh pro milovníky trošku adrenalinovější jízdy na horských kolech.

Čtěte také

Nové cyklookruhy ale mají být určené spíše pro rodiny s dětmi. „Když to vede přes Pustevny, nemusíte jet po Knížecí cestě nahoru, ale můžete si například vyjet lanovkou. Takže i když je to dlouhý okruh, s lanovkou je nenáročný. Ty okruhy propojují největší atraktivity. Ať už to jsou Pustevny, Martiňák, Horečky, Hukvaldy, Štramberk, Kopřivnice,“ vysvětluje starosta Trojanovic Jiří Novotný (Naše Beskydy).

Do konce května osadí dodavatelská firma všechny trasy značkami. Obec Trojanovice zároveň vydá podrobnou mapu Radegastových okruhů.

Beskydy protnou značené okruhy pro cyklisty
autor: Michal Polášek
Spustit audio