Prezident Zeman se na náměstí v Opavě dočkal potlesku i pískotu

Prezident Miloš Zeman pokračuje v návštěvě Moravskoslezského kraje. Na náměstí v Opavě a Krnově se kromě potlesku dočkal i kritiky a pískotu. Vše se ale obešlo bez incidentů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman, prezident České republiky

Miloš Zeman, prezident České republiky | Foto: CC BY-SA 3.0, David Sedlecký

Na prezidenta se přišly na Horní náměstí v Opavě podívat stovky lidí a jednalo se zatím o nejrušnější zastávku jeho programu. Byl slyšet nejen potlesk, ale také pískot a ostřejší výrazy.

Jen několik sekund poté, co vystoupil z auta, k němu přistoupil muž a z bezprostřední blízkosti na něj vykřikl: „Ruský šváb! Hanba, hanba Opavě!“ Prezident reagoval otázkou, proč by to měla být hanba Opavy. Podobné výkřiky se pak opakovaly ještě několikrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji sleduje reportér Martin Knitl, hodnotí ji komentátor ČRo Petr Nováček

Z davu se ozýval rovněž pískot, několik studentů přineslo transparent kritizující vulgarismy, které prezident pronesl v rozhlasovém vysílání. Zeman následně své kritiky vyzval, aby se chopili mikrofonu a řekli mu své výtky přímo.

Na pódium pak vystoupila jedna z opavských studentek a prezidenta kritizovala kvůli jeho cestě do Číny a právě kvůli vulgarismům ve veřejných vystoupeních. Miloš Zeman opět zopakoval, že ve svém rozhlasovém rozhovoru, jak sám říká, pouze citoval.

U některých vulgárních výrazů prý používal odbornou literaturu. „Je ve Slovníku spisovné češtiny profesora Trávníčka. Takže by bylo docela dobré, kdybyste se tu spisovnou češtinu naučila,“ řekl studentce.

Z centra Opavy se prezident přesunul do nedalekých Jaselských kasáren, kde na něj čekali váleční veteráni. „Jsou to vzácné chvíle, protože za celou dobu to byla jedna z mála, kdy jsme se s hlavou státu přímo setkali,“ prohlásil generál Mikuláš Končický, který několikrát zopakoval, že má ze setkání s prezidentem velkou radost.

Studentský transparent v Krnově neprošel

Poté se prezident vydal do Krnova. Zatímco v Opavě dostal na uvítanou chléb a sůl, před krnovskou radnicí ho v podobě vzorků čekala kompletní zabijačka. Rozruch panoval i při jeho zdejším vystoupení. Policisté v civilu odvedli skupinku mladých lidí, kteří se snažili rozvinout transparent s nápisem Stydíme se za svého prezidenta.

„Snažme se společně pochopit, že nezaměstnanost není jen ztráta výdělku,“ řekl ve svém projevu Zeman. Nezaměstnanost byla hlavním tématem, o němž na setkání s lidmi mluvil.

Krnov a celé Bruntálsko má velké problémy s pracovním trhem. „Pro mě je Krnov daleko větší symbol celé České republiky, společně s dalšími městy, než celá Praha dohromady,“ dodal prezident.

Posledním dnešním zastavením Miloše Zemana byla obec Osoblaha ležící nedaleko hranic s Polskem, v nejodlehlejší části kraje. Tamní obyvatelé se na prezidenta těšili, po mnoha letech je to první hlava státu, která přijela až sem. V kulturním domě Miloš Zeman odpovídal na dotazy občanů.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme