Prezidentské volby budou v Moravskoslezském kraji pod větší kontrolou

10. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Moravskoslezský kraj chystá při nadcházejících prezidentských volbách intenzivnější kontroly. Kontrolní skupiny budou monitorovat průběh voleb i následné sčítání hlasů. Novinářům to řekl ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Přípravy voleb jsou v kraji zatím bez problémů. Krajský úřad, který dohlíží na regulérní průběh voleb, nezaznamenal žádný problém s rozvozem či roznáškou volebních lístků ani neřešil žádnou stížnost týkající se přípravy voleb.

V Moravskoslezském kraji se volby hlavy státu může zúčastnit téměř milion voličů v 1306 volebních okrscích. „Zaměstnanci krajského úřadu věnovali velkou pozornost odbornému proškolení členů okrskových volebních komisí,“ uvedl Kotyza. Vlastní průběh hlasování budou kontrolovat tři skupiny zaměstnanců krajského úřadu, přičemž každá z nich bude navíc po skončení hlasování namátkově kontrolovat i sčítání hlasů.

„V minulých volbách vznikly určité pochybnosti, nemyslím si, že zrovna u nás, nicméně toto je reakce na to, abychom předešli jakýmkoli pochybnostem o regulérnosti voleb,“ vysvětlil Kotyza.

Adresy a kontakty na jednotlivé volební okrsky občané najdou na webové stránce kraje http://www.msk.cz www.msk.cz . Vedle zaměstnanců úřadu v terénu bude mít jeden zaměstnanec službu i v budově krajského úřadu a bude řešit případné stížnosti a problémy.

První kolo prezidentských voleb se koná v pátek a sobotu, případné druhé kolo pak o dva týdny později. Voliči mohou vybírat z devíti kandidátů.

Prezidentské volby v roce 2013 v regionu v obou kolech vyhrál stávající prezident Miloš Zeman, získal 67,25 procenta hlasů (první kolo 28,77 procenta). Volit přišlo 54,70 procenta voličů (v prvním kole 56,17 procenta).

zdroj: ČTK
Spustit audio