Při rekonstrukci školky v Novém Jičíně objevili dělníci zazděný výtah z první republiky

Památkově chráněná Hückelova vila v Novém Jičíně, ve které sídlí mateřská škola Montessori, se dočkala rekonstrukce. Během ní řemeslníci objevili zachovalý výtah, o kterém nikdo netušil. Několik desítek let byl totiž zazděný. Město se ho teď rozhodlo znovu zprovoznit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hückelova vila v Novém Jičíně prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Dělníci během ní náhodou objevili historický výtah i posuvné dveře z dob první republiky

Hückelova vila v Novém Jičíně prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Dělníci během ní náhodou objevili historický výtah i posuvné dveře z dob první republiky | Zdroj: ČTK

„Toto je jedinečná záležitost, kterou naše historické město má. Tyto areály skrývají ještě mnoho překvapení,“ myslí si muzejník Radek Polách.

Slavná kloboučnická rodina Hückelů ve městě vlastnila čtyři vily. Tento honosný dům byl postaven v roce 1898. Výtah zřejmě používala celá řada lidí.

„Bylo zde ubytováno i služebnictvo, zahradníci a další osoby, které se staraly nejenom o rodinu, ale i o celé prostředí v okolí areálu Hückelových vil,“ vysvětluje Polách.

O unikátním objevu dosud nevěděli ani potomci rodiny Hückelů. 80letý továrníkův syn, který žije v Kanadě, měl z telefonátu Českého rozhlasu radost. Probudily se v něm vzpomínky na dětství strávené v Novém Jičíně.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Novém Jičíně náhodou objevili zachovalý výtah z první republiky. Podívat se na něj byla i reportérka Jana Jeckelová

Starodávný výtah teď po desetiletích nečinnosti čeká na rekonstrukci. Do tří let by mohl opět fungovat.

Oprava památkově chráněné vily zatím vyšla na 8,5 milionu korun, z toho více než 6 milionů korun by měly pokrýt dotace. Řemeslníci rekonstruovali střechu a podkroví, zároveň byla díky přestavbě navýšena kapacita školky.

„Museli jsme řešit nevyhovující střechu, aby byl zachován dobrý stav kulturní památky. Zároveň jsme si řekli, že když už se dělá zásah do střešního pláště a krovů, přestavíme i nevyužité plochy v podkroví, abychom získali tolik potřebná místa pro děti,“ přiblížil starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).


Zvětšit mapu

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme