Přibývá firem, které mají nouzi o zaměstnance

8. červen 2016

Nedostatek zaměstnanců a hrozbu omezování výroby už řeší i menší firmy. Doslova si přetahují odborné profese z nejrůznějších oborů, ale i obyčejné dělníky. Je to znát na pravidelných burzách pracovních příležitostí, které v celé republice organizuje úřad práce. Toto je konkrétní příklad z Opavy. Firmy obsadily všechny stoly v tamním kulturním domě.

Sami zájemci o práci, kteří sem přišli, potvrdili, že si hodně pečlivě vybírají. Protože je z čeho. „Ale jak na které pozice. Nepřetržitý provoz už není pro mne, ale je z čeho vybírat,“ říká jeden ze zájemců.

„V současné době je největší nedostatek samozřejmě u řidičů, a to jak autobusů, tak i kamionů. Velký zdroj možných potencionálních zaměstnanců by mohly být ženy,“ říká zástupce opavské dopravní společnosti.

Potvrdil, že personalisté se snaží udělat cokoliv, aby přilákali nové zaměstnance. „Ženy by asi mohly mít větší odvahu to zkusit. Mzda u nás je vyšší než mají pokladní v různých supermarketech . Tady věříme, že nějaký zdroj potenciálních zaměstnankyň by mohl být,“ dodává.

Chybí nejen řidiči, svářeči, ale hlavně obyčejní dělníci. „Už je teď rozdíl mezi prvním a druhým kvartálem. Začaly sezónní práce, velcí zaměstnavatelé v regionu rozjeli různé náborové kampaně a reakce na naši inzerci upadá. Pociťujeme to,“ říká zástupkyně místního masokombinátu.

Přímo na místě pomáhá i úřad práce, který burzy pracovních příležitostí po celé republice organizuje. Firmy ale přiznávají, že zajistit stávající výrobu je pro ně čím dál těžší, protože roste tlak na jejich zaměstnance a počty přesčasových hodin jdou do závratných čísel.

autor: mrk
Spustit audio