Případným výtržnostem budou na Bazalech bránit také davolamy

27. únor 2015
Zprávy , Zprávy

Už je to jedenáct měsíců od největších fotbalových výtržností za několik posledních let. Tehdy fanoušci Sparty a Baníku způsobili na Bazalech svým řáděním škodu za zhruba půl milionu korun. Zítra se oba týmy střetnou na stejném místě znovu. Poprvé od té doby.

Loňské řádění fanoušků Sparty a Baníku způsobilo, že dnes jsou Bazaly úplně jiným stadionem. „Oproti loňsku, kdy jsme měli kapacitu 17.372 míst, máme letos 10.060 míst,“ vysvětluje Petr Konderla, bezpečnostní a provozní ředitel stadionu.

Na místě, kde to před jedenácti měsíci celé vzniklo, v sektoru pro hosty, jsou největší změnou sedačky. „Ano, v tom sektoru sedačky nikdy nebyly. Je tady 420 sedadel a pomocná, doplňková schodiště. Tento prvek spolu s davolamy zklidní ten přesun v rámci sektoru,“ dodává Konderla.

Davolam je vlastně překážka, která brání běhu mezi dvěma body. „Je to takové zábradlí, které je rozmístěno takhle na přeskáčku – co pět, co osm řad,“ ukazuje bezpečnostní a provozní ředitel stadionu.

Velkou úpravou si v létě prošly také bezpečnostní zóny. Zatímco před necelým rokem oddělovalo fanoušky asi dvacet metrů prostoru, teď už je to sto metrů.

„Zrušili jsme celý sektor L2 a celý sektor L1. Ale tou nejzásadnější změnou je vstup do toho sektoru. Hned za ním je malá bezpečnostní mezizóna, kde se provádějí preventivní prohlídky. A teprve pak jsou návštěvníci pouštěni tzv. security gate,“ dodává Petr Konderla.

I kdyby zítřejší zápas mezi Baníkem a Spartou proběhl naprosto poklidně, v jednom aspektu bude mimořádně výjimečný. Šlágr Baník - Sparta se uskuteční na Bazalech naposledy.

autor: ras
Spustit audio