Přísnější režim ve sběrnách na Karvinsku zatím příliš nefunguje

Sběrny na Karvinsku jsou od nového roku pod drobnohledem strážníků. Podle vyhlášky už lidé nesmí v komerčních kovošrotech prodávat staré železo a mají ho vozit zadarmo do městských sběren. Jenže v praxi to moc nefunguje. Policisté zatím lidem jen domlouvají a pokuty nerozdávají. Jak Český rozhlas zjistil, například v Bohumíně výkupny za kovový šrot dál platí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sběrné suroviny - neroztříděná hromada šrotu

Sběrné suroviny - neroztříděná hromada šrotu | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Od 1. ledna vydalo město Bohumín vyhlášku, že se železný šrot má vyvážet pouze do sběrného dvoru, že výkupny by ho už neměly vykupovat. Já chci jenom vědět, jestli vy to víte,“ říká strážník městské policie lidem, kteří přivezli kovový odpad do sběrny v Lidické ulici. Vysílačkou dostal pokyn, aby ji zašel zkontrolovat.

„Něco málo víme,“ dostalo se mu odpovědi. Jak přímo na místě zjistila reportérka Českého rozhlasu, výkupčí tu nehledě na vyhlášku staré železo od lidí stále vykupují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka ČRo se přímo v jedné z bohumínských sběren přesvědčila o tom, že zákaz výkupu šrotu v praxi nefunguje

„Na sběrný dvůr to zadarmo nepovezu, aby to oni za peníze prodávali. Co to je za systém? To budu radši jezdit do sběren v Ostravě nebo v Polsku,“ reaguje na vyhlášku jeden z příchozích.

I vedoucí sběrny Václav Stanovský potvrzuje, že lidé, kteří sem přijíždějí s běžným kovovým odpadem, peníze dál dostávají. „Ale opravdu se to bere poctivě. Když to jenom trošičku zavání trestnou činností, tak se to nebere,“ popisuje zdejší praxi.

Na otázku, jak pozná, jaký kovový odpad trestnou činností zavání, říká: „Za ty roky už to poznám.“

Bohumínská vyhláška tak v praxi v podstatě nefunguje.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme