Přívalové deště zatopily několik obcí na Opavsku

28. červenec 2016
Zprávy , Zprávy

Prudké lijáky zasáhly ve středu odpoledne a večer Opavsko. Od večera do čtvrtečního dopoledne zde byly nahlášeny tři desítky déletrvajících výjezdů hasičů. Informoval o tom dnes mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Nejvíce zatopenou obcí opavského okresu byla Třebom. Výsledkem byly tři velké laguny na třech místech obce, desítky zatopených sklepů a přízemí rodinných domků a silnice plné bahna z okolních polí.

„Hasiči museli odčerpávat vodu ze sklepů 12 rodinných domků a zahrad Třebomi a ve středu evakuovat tři osoby – dvě seniorky a dítě předškolního věku. Také čistili hlavní silnice a místní komunikace proudy vody. Do čerpacích a uklízecích prací se zapojili i místní občané a bagr,“ upřesnil Petr Kůdela.

Středeční večerní lijáky zasáhly v Moravskoslezském kraji především Opavsko a Jablunkovsko. Dvě desítky výjezdů bylo hlášeno na území Opavy, především v části Kateřinky, také v obcích Hněvošice, Služovice, Oldřišov, Vrbka a Třebom, kde byla nejhorší situace, v okrese Frýdek-Místek hasiči vyjeli třikrát do Mostů u Jablunkova.


„Hlavně šlo o zatopené sklepy a přízemí domů, které nemají sklepy, a bahno na silnicích. Například v Opavě-Kateřinkách hasiči zajišťovali čerpání v areálu nemocnice. Všude budou místní jednotky o víkendech čistit studny,“ dodal mluvčí hasičů.

Kvůli vydatným dešťům vyjížděli také hasiči na Vysočině. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. V Královéhradeckém kraji pak bouře se silným deštěm ve středu odpoledne a vpodvečer lámala stromy a vytopila řadu sklepů.

autor: tif
Spustit audio