Pro své úspory ze zkrachovalého Unibonu si už přišlo přes 500 lidí

24. červenec 2012

Nervozní lidé čekající v řadě už dvě hodiny před otevřením pobočky banky. Tak vypadal začátek vyplácení vkladů v Ostravě, kde měla záložna Unibon nejvíce klientů.

Když v březnu zkrachovala, peníze tam mělo přes tři tisíce lidí. A celé čtyři měsíce trvalo, než se k nim dostali. Mnozí klienti záložny, která byla čtvrtá největší v Česku, už proto byli hodně netrpěliví.

„Proč to tak protahovali? Vlastně od dubna ty peníze tam leží a bez úroků. Samé komplikace. Nevím, co tam dělají. Je to lumpárna jako ve všem u nás,“ zlobí se paní Dobromila z Rychvaldu.

Na peníze netrpělivě čeká. Krach kampeličky, ve které jí uvízly peníze, jí totiž naboural plány se stavbou domu.

„Máme to s dcerou dohromady a ta to potřebuje. Právě na duben měla objednaný materiál na stavbu a teď stojí. Měli to přivézt, ona to musela zarazit a teď tam má problémy. To je právě to – neplánuje se navrchu. My jsme zvyklí plánovat, takže máme všechno a najednou bum, stojíte. A nikoho nic nezajímá,“ dodává paní Dobromila.

První lidé se k pobočce banky v centru Ostravy, která náhrady vkladů vyplácí, scházejí už dvě hodiny před jejím otevřením. Pak trpělivě čekají ve frontě. Jako Marie Kondělková, která se střídá s manželem a ve volné chvilce se chodí ohřívat na sluníčko.

„To jsou ty celoživotní úspory. Člověk se snaží vždycky o to nejlepší, aby z toho něco měl. Co se dá dělat,“ říká paní Kondělková.

Je rozhodnutá, že jiné záložně už úspory nesvěří. Ale nedá je ani doma pod peřinu. Zatím je nechá na běžném účtu, a poté přispěje vnučce.

Lidé, kteří si pro své vklady přišli, je budou mít do dvou dnů na novém účtu. Asi deset procent si je ale vybírá rovnou hotově, uvedla Marie Petrovová z GE Money bank.

„V případě hotovostní výplaty, pokud jde o částku vyšší než 50.000 korun, je nutné předem kontaktovat zvolenou pobočku. Připomněla bych ještě, že své nároky mohou klienti uplatnit po dobu tří let od data zahájení výplaty,“ dodala Petrovová.

Většina lidí měla v kampeličce maximálně dva a půl milionů korun, tedy částku, která je pojištěná. Někteří ale záložně důvěřovali natolik, že jí svěřili více. A přijdou i o statisíce korun.

„Bylo pouze čtrnáct klientů, u kterých ten vklad převyšoval tu pojištěnou částku. Nejvyšší vklad byl zhruba tři miliony korun,“ potvrdila ředitelka fondu Renáta Kadlecová.

Celkem lidé svěřili kampeličce Unibon skoro dvě miliardy korun. Většinu vyberou podle očekávání už v tomto týdnu. GE Money bank posílila obsluhu přepážek, aby lidé nemuseli čekat, než se dostanou na řadu.

autor: iha
Spustit audio