Provoz v dětmarovické elektrárně ochromil požár. Lékaři ošetřili sedm lidí

28. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

AKTUALIZOVÁNO 18:17 - Provoz v tepelné elektrárně Dětmarovice na Karvinsku dnes ochromil požár. Společnost ČEZ zařízení odstavila a energii odběratelům posílá z jiných zdrojů. Boj s ohněm se hasičům protáhl na několik hodin.

„Hasiči na místě ukončili ochlazování a nyní je prováděn závěrečný průzkum uvnitř zasaženého objektu. Pokud bude vše v pořádku, na místě do rána zůstane podniková jednotka na dohled a celý zásah bude ukončen,“ popisuje mluvčí krajských hasičů Jakub Kozák.

Zásah hasičům komplikovaly hlavně extrémní teploty a vybuchující tlakové lahve. Práci ale měli i lékaři. Kvůli otravě zplodinami i přehřátí organismu ošetřili sedm lidí, čtyři skončili v nemocnici.

„Všichni byli při vědomí a mimo ohrožení života. Po poskytnutí přednemocniční péče je vozidla transportovala do nemocnice v Orlové,“ řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Marie Pásková, oblastní mluvčí společnosti ČEZ, uvedla, že elektrárna bude muset být odstavena, ale k zásobování odběratelů budou použity náhradní zdroje. Výši škody bude znát společnost ČEZ nejdříve v příštím týdnu.

V elektrárně zahořely vnitřní vestavby rekonstruovaného absorbéru. Jak dlouho potrvá odstávka, zatím není jasné. Příčiny požáru se vyšetřují, dodala mluvčí. O události byla informována Česká inspekce životního prostředí.

Tepelná elektrárna Dětmarovice zahájila provoz 31. května 1975. S výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku.

autoři: tif , stj
Spustit audio