Průmyslové podniky snížily emise prachu. Ovzduší v regionu i tak zůstává nejhorší v zemi

9. říjen 2017

Velké ekologické investice průmyslových podniků v regionu mají efekt. Vyplývá to z aktuálních dat registru znečišťování. Například Třinecké železárny snížily meziročně množství prachu o více než 100 tun a podobně je na tom i ArcelorMittal Ostrava. I tak ale ovzduší v kraji zůstává nejhorší v republice. Může za to průmysl, lokální topeniště i doprava.

V huti ArcelorMittal Ostrava klesly emise prachu v minulém roce skoro o 100 tun. Mohou za to investice do ekologických technologií ve výši 2 miliard korun.

„V loňském roce huť vypustila nejnižší množství emisí ve své historii vůbec. Je to důsledek 13 nových ekologických technologií. Jsou to tkaninové filtry, které zachytí i ty nejmenší prachové částice – tedy nejen PM10, ale i frakci PM2,5 a PM1,0,“ říká mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková.

Prašnost podle údajů v registru znečišťování rekordně snížily i Třinecké železárny. „Oproti roku 2015 došlo za rok 2016 asi k 40procentnímu snížení prachu na hodnotu 157 tisíc kilogramů. Efekt snížení prašnosti se projevuje hlavně díky odprášení aglomerace, odprášení vysokých pecí a odprášení haly ocelárny,“ vysvětluje mluvčí firmy Petra Jurásková.

Podniky se pak shodují, že jsou na hranici technických možností, a prašnost už v budoucnu výrazně snížit nemohou. Podle Jana Koziny z obecně prospěšné společnosti Čisté nebe by se ale měly více hlídat i takzvané fugitivní emise.

„V průmyslu z hlediska měřených emisí jsme na tom celkem dobře. Ale v tom průmyslu nejsou jenom měřené emise, ale jsou tam také emise, které unikají různými otvory a nedají se úplně měřit a hlídat, kontrolovat,“ upozorňuje Kozina.

I když znečištění ovzduší průmyslem klesá a běží i druhá vlna kotlíkových dotací, kdy si lidé mohou vyměnit staré kotle za ekologické, tak ovzduší v regionu je stále nejhorší v republice. Například letos tady lidé povolený počet smogových dní vydýchali už v únoru.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio