První firma v havířovské průmyslové zóně Dukla spustila výrobu. Areál bývalé šachty ožívá

18. květen 2017

První firma v havířovské průmyslové zóně Dukla spustila výrobu. Švédská společnost Mölnlycke zaměstná letos 200 lidí, v příštím roce chce počet pracovníků ještě o 100 navýšit. Po letech tak ožije areál bývalé šachty.

Antonín Čejka pracoval na dole Dukla 35 let. „Člověk si vždycky představí, jak to tady vypadalo kdysi a jak to vypadá teď. Taková vzpomínka,“ rozhlíží se kolem u zchátralé budovy s logem šachty se zkříženými kladivy.

Jen kousek odtud už je vidět moderní výrobní hala švédské firmy, která ukrývá největší sterilizační linku v Evropě. Právě v ní teď horníky ve fáračkách vystřídají po letech noví pracovníci.

„Naše společnost roste, továrna v Havířově přinese nové pracovní pozice. Počítáme zatím zhruba s 300 místy. A to hlavní je, že nám pomůže navýšit výrobní kapacitu, kterou máme v Karviné,“ říká generální ředitel závodů Mölnlycke v České republice Emanuel Chilaud s tím, že havířovský provoz pomůže firmě navýšit výrobní kapacitu až o 70 procent.

Švédská firma by navíc nemusela v areálu zůstat osamocena. Havířovská radnice jedná s dalšími investory a do několika měsíců chce mít jasno.

„Děláme všechno pro to, aby všechno dobře dopadlo, a brzy se tady začalo budovat další výrobní zařízení. Ještě bych to nekonkretizovala, ale nabízí se zhruba 50 až 60 míst,“ naznačuje havířovská primátorka Jana Feberová (ČSSD).

I kvůli nedostatku pracovních příležitostí totiž mladá generace opouští stárnoucí město nebo za zaměstnáním korzuje prakticky po celém regionu.

Areál bývalého dolu Dukla v Havířově

Další pracovní místa v havířovské průmyslové zóně by uvítala například paní Lenka, které za pár měsíců končí rodičovská dovolená. „Je to určitě možnost pro lidi, co nemohou dlouhodobě sehnat práci. Tady v Havířově není nic,“ říká.

I kvůli lepší dostupnosti továren v areálu bývalého dolu Dukla havířovská radnice do budoucna počítá s rozšířením linek městské hromadné dopravy.

autor: stj
Spustit audio