První ostravské slůně je na světě

11. březen 2011

V ostravské zoologické zahradě se dnes časně ráno narodilo první ze dvou dlouho očekávaných slůňat. Sameček přišel na svět v 3:18 a váží 78 kilogramů. Narodil se mladší z dvou březích slonic, čtrnáctileté Vishesh.

Jde o první živé slůně narozené v Česku. Ošetřovatelé jej zatím od matky oddělili, prvorodička Vishesh totiž po porodu začala na mládě lehce útočit. Jak ale dodává asistentka ředitele Monika Ondrušová, jde o jev poměrně běžný i v přírodě.

„Porodní stahy začaly již před půlnocí, plodová voda odešla v 3:13, samotný porod pak proběhl velmi rychle a bez komplikací v 3:18. Mládě bylo poté pomocí speciálního kovového hrabla odtaženo za bariéru,“ upřesnila Ondrušová s tím, že zhruba hodinu po oddělení bylo mládě k samici opět vráceno, protože již nejevila známky agresivity.

Dodala, že byly také prováděny pokusy s přiložením mláděte k vemínku. „Je to však poměrně nebezpečná operace a dala se provádět pouze po krátkou dobu, kdy byla slonice ochotna na chvíli pokleknout. Mládě tedy zatím nepilo a pokusy budou opět opakovány v průběhu dne, pokud mládě samo nenajde vemínko,“ řekla dále asistentka ředitele.

S matkou Vishesh byla během porodu ve výběhu také další samice, padesátiletá Suseela. Tato samice měla při porodu „asistovat“ a případně chránit mládě před vlastní matkou. Tento „tetičkovsko ochranářský“ postup je opět osvědčený a v přírodě běžný. Bohužel se však i Suseela začala k mláděti chovat agresivně a musela být proto oddělena.

Pavilon slonů je dočasně uzavřen

Lidé zatím ještě mládě neuvidí, pavilon slonů totiž bude po nezbytnou dobu uzavřen. „Zdůrazňujeme, že se jedná o prvorodičku, tedy matku, která nemá s výchovou mláďat jakékoliv zkušenosti. Je proto nutné zabránit jakémukoliv rušení,“ poznamenala Ondrušová.

První dny po porodu jsou vždy velmi riskantní a v České republice se jedná o vůbec první úspěšný sloní porod v historii všech zoo. Přístup do pavilonu tak mají v tuto chvíli pouze ošetřovatelé slonů, veterinář a zoologové.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu