První skupinky tříkrálových koledníků se už vydaly do ulic a domácností

3. leden 2017

Skupinky tříkrálových koledníků i letos vyrazily do domácností v Moravskoslezském kraji. Zazpívají u dveří, poprosí o dar, požehnají domu. Vloni koledníci vybrali rekordních 15 milionů korun a letos organizátoři doufají v minimálně podobnou sumu.

Štědrosti dárců se přitom občas snaží zneužít podvodníci. Ty poctivé koledníky dárci poznají třeba podle průkazky či zapečetěné pokladničky.

„Charitní koledníci jsou snadno rozpoznatelní podle plastikových pokladniček, které jsou unikátní už svým tvarem,“ říká Martin Hořínek, koordinátor Tříkrálové sbírky v Moravskoslezském kraji. „Je řádně zapečetěná městským úřadem, má charitní nálepku a má číslo,“ popisuje.

S takto označenými kasičkami do ulic v Moravskoslezském kraji letos vyráží až 2600 skupin koledníků. Nad dveřmi po jejich návštěvě zůstane známý nápis K+M+B.

„Ta písmenka znamenají – buď ten jednodušší význam pro děti, tedy jména tří králů Kašpar, Melichar a Baltazar, anebo to latinské Christus mansionem benedicat , tedy Bůh ať žehná tomuto domu těm, kteří v něm bydlí,“ vysvětluje farář Jan Larisch.

Nejúspěšnější bývají koledníci tradičně na Hlučínsku. Složitější to mají ve větších městech, třeba na sídlištích.

„Pokud hovořím za Ostravu, tak třeba Poruba, Moravská Ostrava, Jih. Tam všude se koleduje opravdu dost složitě. Mnohem lehčí je to v okolních oblastech – to jsou obvody jako Hrabová, Stará Bělá nebo Nová Bělá. Tam je to mnohem jednodušší, protože ti lidé se vzájemně znají,“ říká ředitel ostravské charity Martin Pražák.

Peníze z Tříkrálové sbírky podpoří například službu osobní asistence pro seniory v Třinci, nebo chráněné dílny v Ostravě, upřesňuje Pavel z Folta z Charity svatého Alexantra, která je provozuje a zaměstnává v nich přes 50 zdravotně postižených.

počítání výtěžku Tříkrálové sbírky na Ústecku

„Zakoupíme určitě řadu vrtaček aku-šroubováků, jednoduchých pil. Naše stolařská dílna tyto nástroje používá denně a je logické, že osoby se zdravotním postižením nedokáží toto zařízení tak šetřit. Takže ta obnova je tam nutná,“ dodává Folta.

Celkem chce charita z letošního výnosu sbírky podpořit 80 služeb pro seniory či lidi v nouzi. S dobrovolníky, kteří pro ně peníze vybírají, se lidé mohou potkávat do poloviny ledna.

autor: iha
Spustit audio