První vinomat, který v Ostravě testuje břeclavské vinařství, má své zastánce i odpůrce

V Ostravě začal před několika dny fungovat první automat na víno v Česku. Prototyp takzvaného vinomatu testuje firma z Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Pokud se přístroj osvědčí, plánuje jeho rozšíření do dalších měst. Nápad kritizuje Svaz vinařů, který nesouhlasí s podobným typem prodeje. Naopak Vinařské asociaci se projekt líbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinařství Pavlovín instalovalo v Ostravě první prototyp automatu na víno, takzvaný vinomat. Lidé si z něj mohou odebírat víno do vlastních nádo

Vinařství Pavlovín instalovalo v Ostravě první prototyp automatu na víno, takzvaný vinomat. Lidé si z něj mohou odebírat víno do vlastních nádo | Zdroj: ČTK

„Je to dobré. Třeba vůbec se ničeho nemusíte dotknout, samo se to po odběru umyje. A navolíte si množství, od jednoho deci kolik chcete,“ hodnotí vinomat Jarmila Ambrušová, prodavačka z ostravské trafiky, kde automat na víno stojí.

Vinomat nabízí čtyři druhy vína, které si lidé mohou natočit do svých vlastních nádob nebo si mohou koupit recyklovatelné lahve. V automatu je víno skladováno pod stálou teplotou za přísných hygienických podmínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ostravě začal fungovat první automat na víno. Testuje ho vinařská firma z Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Detaily zjišťovala Štěpánka Kadlečková

„Samozřejmostí je vysoká hygiena, ve výdejníku je UV lampa, která sterilizuje a automat se pravidelně čistí po každém odběru,“ doplňuje Radim Heča, jednatel firmy Pavlovín, která automat instalovala.

„Automat také kontroluje věk, kdy přes čtečku zkontroluje občanský průkaz nebo pas odběratele, zda je starší 18 let. Na vinomat nenarazíte nikdy na ulici, ale pouze v kamenných obchodech,“ upozorňuje.

Nápad se ale nelíbí Svazu vinařů. Jeho prezident Tibor Nitray se obává, že automaty budou volně přístupné například v okolí škol, nemocnic nebo úřadů.

„To, že si někdo může kdykoli koupit z automatů alkohol, byť je to víno, se nám nezdá v pořádku. A nezdá se nám to v souladu s celkovým přístupem ke konzumaci alkoholu,“ říká.

Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva upozorňuje, že provozovatel takového automatu musí zajistit naprosto stejné podmínky, jako by šlo o prodej v kamenné prodejně.

„V případě zjištění pochybení samozřejmě inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce,“ dodává mluvčí s tím, že na přístroji musí být jasně vyznačen jak jeho provozovatel, tak také původ a odrůda hroznů.

„Tento prodej je daleko lepší a čistější než nějaký prodej v květinářstvích z plastových pytlů,“ říká Jiří Maděřič, místopředseda Vinařské asociace.

„Pro mě, pokud budou dodržena všechna pravidla, pokud inspekce může zkontrolovat vše, co je uvnitř, a pokud budou veškeré údaje uvedeny na automatu, nemá nic proti tomu. Naopak, zdá si mi to jako dobrý nápad,“ myslí si Maděřič.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme