Pylové zpravodajství: dominují ambrózie a plísně

31. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Výskyt aeroalergenů v minulém týdnu opět potvrdil, že letošní pylová sezóna doznívá. Nemalou měrou k tomuto stavu přispívá i chladné a deštivé srpnové počasí. Proto se jen sporadicky vyskytuje pyl trav a kukuřice. V malém množství jsme nacházeli výtrusy Cladosporium, Alterneria a Epicoccum.

"Rovněž větrosnubné ruderální rostliny (merlíkovité, miříkovité, šťovíky, jitrocele, kopřivy a další) letos nemají optimální podmínky pro šíření pylových částic. Výrazné výkyvy teplot v minulém týdnu neumožnily ani růst venkovních plísní," upřesnila mluvčí Nemocnice Třinec Lenka Franková.

V příštím období bude koncentrace všech pylových alergenů v ovzduší závislá na povětrnostních podmínkách. Očekáváme stále vyvrcholení pylové sezóny pelyňku a ambrózie. Spóry plísní by měly být hojné až do poloviny října.

Pylové zpravodajství vám nabízíme v našich zprávách pravidelně každou středu ve 12:00 hodin, v repríze ho zařazujeme tentýž den jako součást vstupu s meteorology v 17:20 hodin. Každé středeční poledne naleznete aktuální informace také na naší internetové stránce.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio