Radikálové budou zítra hlídat Orlovou

2. prosinec 2005

V Orlové se zítra objeví skupiny pravicových radikálů. Členové Hnutí Národní odpor Orlová oznámili, že chtějí hlídkovat v části Poruba, a to kvůli zvýšenému počtu krádeží mezi místními obyvateli. Město považuje za naprosto zbytečnou akci, ale i přesto organizátoři na svém nápadu trvají.

Začalo to e-mailem, který přišel přímo na Městský úřad v Orlové. Píše se v něm, že hlídky chtějí bránit lidi, aby jim porubští nekradli peníze. Starosta Vladimír Farana nechápe, proč se tato aktivita objevuje právě teď, když se už podařilo zajistit v problematické čtvrti klid a pořádek.

"Podle mého názoru je ta akce, která má proběhnout, naprosto zbytečná, protože minimálně tři týdny je v dané oblasti absolutní klid. Nedošlo tam už k žádnému loupežnému přepadení, pachatelé byli tehdy chyceni a jsou ve vazbě. Takže tu aktivitu nechápu. Buď je to nějaké zviditelňování někoho a nebo naopak vyvolávání rozepří mezi lidmi," míní Vladimír Farana.

Starosta se snažil přesvědčit organizátory, aby od hlídkování upustili a spíš aby si s ním sedli za jednací stůl. To se nakonec stane, ale až příští týden. Hlídky by měly být neozbrojené a podle dalšího e-mailu organizátoři potvrdili, že jde jen o monitorování situace.

Kumar Vishwanathan ze sdružení Vzájemné soužití vnímá jakékoliv náznaky domobrany jako velmi choulostivou věc. Doufá, že nedojde k žádnému násilí a spoléhá na policii. "Bylo by dobré, kdyby policie obnovila svou důvěryhodnost a v ulicích přesvědčila občany, že umí zajistit pořádek," říká.

Dobrým příkladem je podle něj Ostrava. Před lety se tady taky objevily například problémy mezi menšinami a hnutím skinheads. Policii se od té doby podařilo získat důvěru a podobné akce se ve městě objevují jen zcela výjimečně.

V Orlové budou policisté během celého dne situaci sledovat a podle potřeby zasáhnou.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu