Radnice ve Starých Hamrech pomůže lidem v boji se suchem. Nabízí příspěvek na hloubení vrtů

19. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Až 40 tisíc korun nabízí radnice ve Starých Hamrech lidem na boj se suchem. Konkrétně jde o dotaci na vrt. Přestože obci v minulosti sebrala kus území přehrada, místní domky na ni napojeny nejsou a vodu obec bere z potoka. Část obyvatel navíc na obecní vodovod připojena není, kvůli velké vzdálenosti nebo terénním komplikacím, a tak musí se spoléhat na vlastní studny.

Do Jamníku, odlehlé části obce, už obecní vodovod nedosáhne. Při suchém létu před dvěma lety tady lidem voda ve studnách docházela. „Prádlo se konalo, ale člověk pral průběžně a míň,“ vzpomíná paní Šárka. Lidé jsou tady zvyklí vodou šetřit.

O kousek dál na kopci žije pan Jiří, s vodou je na tom ještě hůř. „Musím šetřit. Okoupeme se dva a ještě s tím zaleju rajčata. V paneláku lidé otočí kohoutkem a voda jim teče. Sice musí platit, tak už trochu šetří. Bez elektřiny se dá, ale bez vody ne. Já si vody vážím,“ říká pan Jiří.

Když jsou velké sucha, chodí pro vodu pan Jiří až k půl kilometru vzdálenému prameni. V minulosti přitom v této chalupě problémy s vodou neměli. „Počasí je jiné. Teď na jaře ještě vodu mám, ale když je měsíc sucho, tak voda není. Mám povrchovou studnu a čekám, až zaprší. A není peněz na vrt,“ dodává pan Jiří.

Právě lidi, kteří se nemohou napojit na obecní vodovod, teď chce obec podpořit. „Cítíme, že jim něco dlužíme. My, kteří jsme připojeni, tak tuhle starost máme menší. Nemusíme do toho dávat své peníze a máme to bez starosti. Pro ně je to složitější a finančně náročnější,“ říká starostka Eva Tořová (ČSSD).

Obec je lidem připravena proplatit polovinu nákladů na vrt, maximálně ale 40 tisíc korun. První žádosti bude zastupitelstvo schvalovat v červnu.

„Myslím, že hodně lidí se už i rozhodlo do těch vrtů jít právě po tom roce 2015, který prostě ukázal, jak to s tou vodou je. Ale jsou ještě další lidé, kteří se rozhodují. Ne každý má ten zbytek peněz, který musí doplatit,“ dodává starostka.

Kvůli suchu také obec koupila cisternu na pitnou vodu. Pokud lidem dojde voda, je připravena jim ji dovést.

autor: iha
Spustit audio