Rekonstrukce muzea v Opavě odhalila historické zajímavosti

12. srpen 2011

Opavští historici si mnou ruce. Během rekonstrukce výstavní budovy Slezského zemského muzea objevili celou řadu překvapení a některá dokonce připomínají i dávno zaniklé památky. Rekonstrukce nejstaršího českého muzea za více než 100 milionů korun by měla v příštím roce skončit otevřením obří expozice věnované slezským dějinám.

K vitrínám plných historických skvostů to má ještě daleko a místo ředitele opavského muzea Antonína Šimčíka teď všude vládnou míchačky, lopaty a brusky. Na překvapení se dá sáhnout třeba v nejnižším patře.

„Je tady jedna taková kuriozita – stěny jsou pravděpodobně částečně vyzdívány ze zdiva původního přemyslovského hradu, který přesně na tomto místě stál. To jsou ty velké kameny ve zdi,“ ukazuje ředitel.

O patro výše pod dlažbou z padesátých letech čekal na objevení další klenot. Zachovalé části staré slezské orlice – znaku, kterého bude v budoucí největší zemské expozici v Česku všude plno. Historici se ale radují, i když zvednou hlavy ke stropu.

„Při rekonstrukci se nám podařilo objevit něco, co nikdo už nepředpokládal – fragmenty původní štukové výzdoby interiéru. Mělo by to být takové překvapení pro návštěvnickou veřejnost. Uvidí budovu, nebo alespoň její malou část, ve stavu, v jakém byla otevřena v roce 1895,“ těší se Antonín Šimčík.

Stomilionová rekonstrukce je ve výstavní budově Slezského zemského muzea první takto velká za dlouhá desetiletí. Náměstek ředitele Petr Adamec už pošilhává po kalendáři.

„Předpoklad ukončení stavebních prací je měsíc říjen. Pak bude následovat budování expozice a vybavení interiéru,“ plánuje náměstek ředitele.

V příštím roce už návštěvníky nečekají omšelé vycpaniny, ale dějiny Slezska od á do zet včetně promítání nefalšované slezské oblohy na speciální plátno na stropě. A údajně tady bude i místnosti pro děti, do které budou mít rodiče zakázaný vstup.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu