Rekonstrukce Šancí pokračuje. Vodohospodáři zpevňují kopec nad přehradou

4. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Hráz beskydské přehrady Šance je po padesáti letech na hranici bezpečnosti. Připomeňme, že přehrada je zásobárnou vody pro Ostravsko. Její rekonstrukce tak vyjde skoro na půl miliardy korun. Má zvýšit stabilitu a kapacitu přehrady tak, aby zvládla i desetitisíciletou vodu. Nedávno začala také těžba dlouhodobě sledovaného sesuvu, který se do přehrady svažuje.

V chráněné oblasti Beskyd vzniklo obrovské staveniště. Jeho centrum je u hráze přehrady Šance, kde teď pracuje mnoho těžkých strojů.

„Původní bezpečnostní přeliv byl odtud tam k tomu betonovému pilíři. A teď se bude dělat nový, který bude jednou tak dlouhý. Kameny z toho sesuvu budou končit tady dole a dosype se tady takový klín,“ ukazuje ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Další část stavby je na pravém břehu zatopeného údolí, na kopci, který pomalu ujíždí. Hluk z hráze tady nedolehne, ticho je tady ale jen výjimečně. Auta s nákladem teď nemohou jezdit, protože kopec je po deštích kluzký.

„To, co je odkryto, je to, co tady těžíme, to znamená pískovcová lavice, po které sesuv odjíždí. Nad tou pískovcovou lavicí jsou jílovito-břidličné vrstvy, které po zasycení vodou silně kloužou. To je ten důvod, proč je sesuv aktivní, říká Radomír Drofitka, který dělá stavební dozor.

„Předpoklad odtěžení je nějakých 222 tisíc metrů krychlových zeminy, která se bude třídit – na materiál vhodný pro přísyp hráze a druhá polovina bude uložena pod svážné území, kde bude vytvořena přitěžovací lavice, která patu sesuvu zatíží a tím omezí jeho pohyblivost,“ dodává Jiří Pagáč.

Zakázku provází řada bezpečnostních opatření. Povolila ji i Správa CHKO, která uznala, že je to věc veřejného zájmu. Podle Václava Krpeše, který vyrostl v jednom ze zatopených domů, jde o akci bez respektu k přírodě.

„Ta přehrada vyvolala další velice negativní dopady na přírodní prostředí. Proč zase zkapacitňovat tu přehradu? Teď budeme rozebírat další svah. Já to nesu těžce a nejsem v tom sám, těch lidí je hodně,“ říká pan Krpeš.

Vedení Povodí Odry říká, že v podstatě žádný odpor nezaznamenalo.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio