Řešit nedostatek strážníků se ve Frýdku-Místku pokoušejí i náborem seniorů

22. červen 2017
Zprávy , Zprávy

K frýdeckomístecké městské policii nastoupilo prvních pět seniorů. Město se tak snaží řešit problém s nedostatkem strážníků. První dva senioři už nahradili strážníky při hlídání budov magistrátu, další se připravují na to, že je zastoupí například u přechodů u škol, nebo v parcích a na dětských hřištích, kde budou dohlížet na veřejný pořádek. Mladším kolegům tak uvolní ruce pro složitější zásahy v ulicích.

Modrou košili obléká už několika dnů například pětašedesátník Pavel Kučera. Původním povoláním technik se k strážníkům přihlásil po přečtení inzerátu v městském zpravodaji.

„Člověk se cítí ještě docela dobře. Žiju sám a doma je nuda, tak jsem chtěl ještě něco dělat. A zanedbatelná není samozřejmě ani ta finanční stránka,“ popisuje svou motivaci.

Do práce nastupuje v šest ráno a jeho služba trvá klasických osm a půl hodiny. „Přijdu ráno, zahlásím se. Tady ve Frýdku jsou tři budovy, tak si projdu všechny tři budovy a dělám to několikrát denně. Mám u sebe služební mobil a v případě, že by se něco dělo a já tam nebyl, tak mi zavolají a já tam přijdu,“ popisuje.

Podobné úkoly plní další senior, který hlídá radniční budovy v části města Místek. „Zatím jsme to řešili pomocí plnohodnotných strážníků, kteří tady celý den trávili. A to hlavně z důvodů, že na přepážkách se občas stane, že některý z klientů, který má platit dluh, může být agresivní. Už se několikrát stalo, že nám napadl zaměstnance. Takže strážníci jsou tady jako ostraha,“ upřesňuje primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Pavel Kučera zatím až tak vážnou situaci neřešil. „Jednou si tam ustlal nějaký bezdomovec, tak jsem ho musel vykázat. Nic těžkého jsem zatím nemusel řešit,“ dodává.

Nábor seniorů je ale jen jednou z možností, kterými se město pokouší posílit městskou policii. Do cílového stavu 75 strážníků jich 12 chybí.

„Když jsme před rokem a půl zahájili kampaň a nábor k městské policii, tak se nám lidé začali hlásit, nicméně výsledný stav byl po roce minus dva oproti počátečnímu stavu. Protože raději přešli ke státní policii, kde dostali rentu, velké nábory teď dělá také armáda. Takže bohužel měli motivační prvky někde jinde,“ vysvětluje primátor.

Celkem se pro práci u městské policie podařilo získat zatím pět seniorů. Primátor věří, že až se o nich začne více mluvit a lidé je uvidí v ulicích, bude se jich hlásit více.

autor: iha
Spustit audio