Restaurátoři obnovili část fresek na Cvilíně. Další úpravy budou následovat

18. září 2016
Zprávy , Zprávy

Nejvýznamnější poutní místo na Krnovsku, kopec Cvilín s kostelem a rozhlednou, bude zase o něco atraktivnější. Město Krnov ho průběžně zvelebuje a i letos chystá další úpravy. Ročně totiž na vrch vystoupají davy věřících i turistů. A radnice společně s minority chce, aby jich bylo ještě víc.

V kostele jsou k vidění nově zrestaurované chrámové fresky. „Fresky, které jsou dochované, jsou velmi vzácné, protože jsou z doby výstavby kostela v roce 1727,“ říká Andrea Šírová, referentka památkové péče Městského úřadu v Krnově.

„Jsem moc ráda, že i v těch dvou polích, kde byly velké plomby, se podařilo v podstatě domalovat původní výjev,“ dodává Šírová.

Kdysi byla zdejší výmalba ještě mnohem bohatší, ale během druhé světové války kostel zasáhla bomba. „Proletěla střechou, stropem, spadla až do krypty. Sice zničila hodně kostel, ale naštěstí nevybuchla,“ připomíná Josef Goryl, duchovní správce Cvilína.

Společným snem města i správců z řádu minoritů je tak do budoucna obnovit celou původní výzdobu kostela.

Kromě interiéru se ale daří zvelebovat i jeho okolí, kam ročně míří tisíce poutníků i turistů. „Před sedmnácti lety jsem tady bydlel. Vidím, že se tady toho hodně opravilo a zrenovovalo,“ chválí jeden z turistů.

„Prostředí vrchu Cvilína i s dalšími stezkami do okolí, kdy můžete navštívit zříceninu Šelenburku, láká k procházkám v každém ročním období,“ dodává památkářka Andrea Šírová.

A aby se na Cvilíně turisté cítili ještě lépe, přibudou tu nové lavičky, plánuje se oprava cest a obnova historických stezek. A do budoucna by se měla opravit i místní kamenná rozhledna.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio