Rodiče bohumínských dětí mají velký zájem o drogové testy. Radnice musela přikoupit další sadu

Bohumínští rodiče mají obrovský zájem o drogové testy. Zadarmo je dostanou od městské policie. Radnice testy začala rozdávat po kontrolách odpadních vod u škol. Vzorky odhalily velké množství stop po marihuaně, extázi i pervitinu. Jak přesně drogové testy fungují, mohli lidé zjistit přímo na bohumínském náměstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drogový tester, test na drogy

Drogový tester, test na drogy | Foto: Filip Jandourek

„Budeme provádět test, který je na stěry. Je běžně dostupný u bohumínské městské policie,“ říká Petr Grycz z obecně prospěšné společnosti Renarkon.. „Asi vám to není příjemné – kolem dásní, pod jazykem, v dutině ústní nabereme co nejvíce stěrů na tyčinku. U každé hodnoty se pak objeví proužek a vy jste negativní,“ dodává.

Čekání na to, jak test dopadne, trvá zhruba pět až šest minut. Někomu se to může zdá jako věčnost. „Je to multidrogový test, který ze slin umožňuje zjistit přítomnost pervitinu, kokain, opiáty a taky trávu,“ vysvětluje Petr Grycz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rodiče bohumínských dětí mají velký zájem o drogové testy. Testování si vyzkoušela také reportérka Andrea Čánová, která v Bohumíně natáčela.

Bohumínskou drogovou scénu zná docela důkladně a podle něj mladí začínají s drogami experimentovat už od 12 let. „O ty testy je zájem. Městu dokonce došly a muselo je znovu nakupovat,“ říká.

Tomáše Pavelce z obecně prospěšné společnosti Renarkon ani nepřekvapilo, že rodiče v Bohumíně mají o test na drogy tak velký zájem. „Já si opravdu myslím, že jak je to heslo Důvěřuj, ale prověřuj, že opravdu tu důvěru v rodině to nemusí zkazit,“ míní Pavelec.

Strážníci v ulicích Bohumína měsíčně posbírají 500 použitých jehel od narkomanů. Radnice z měření odpadních vodu u škol navíc zjistila, že děti kromě marihuany užívají i extázi a pervitin. Městská policie proto začala rodičům zadarmo rozdávat drogové testy.

Přímo mezi drogově závislými se pak pohybují právě lidé ze společnosti Renarkon. Ti jezdí do Bohumína minimálně dvakrát týdně.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme