Roky rozestavěná dálniční křižovatka v Rychalticích má být hotova na podzim

2. leden 2017

Rozestavěná dálniční křižovatka stále brzdí řidiče v Rychalticích na Frýdecko-Místecku. Po čtyřech letech se tam ale pomalu začínají vracet dělníci. Do podzimu by měli křižovatku dokončit. Ani poté ale nebude cestování po silnici z Bělotína do Frýdku-Místku plynulé.

„Musí se jet opatrně, protože je to tady zúžení a značení je komplikované. Dost špatný je hlavně výjezd na Místek,“ říká při pohledu na torzo křižovatky řidič Pavel.

V budoucnu by tady měla auta jezdit 130kilometrovou rychlostí. Teď ale jezdí pomalu v jednom pruhu. Místy chybí asfalt, je tady sráz a zbytky staveniště. Právě špatný stav okolí nejvíce trápí obec Hukvaldy, pod kterou Rychaltice patří.

„V blízkosti je zdravotní středisko, je tam taky pneuservis, chodí tam spousta lidí a je to tam v této chvíli nevzhledné,“ říká starosta Hukvald Luděk Bujnošek (nezávislý).

Tady nevede asfalt nikam

Rozestavěný úsek je dlouhý asi 300 metrů a měl být hotový před čtyřmi lety, kdy se otevírala dálnice na Frýdek-Místek. Tehdy tomu zabránily vyvlastňovací spory. Ty jsou vyřešené. Jenže pak se objevily problémy s posudkem o vlivu stavby na životní prostředí, tzv. EIA. Letos by se už ale mělo začít stavět.

Čtěte také

„Ještě musíme dokončit stavební řízení. Ale předpokládáme, že využijeme prostě jaro, léto a někdy časným podzimem bychom mohli tuto stavbu zprovoznit,“ říká vedoucí projektového týmu z ostravského Ředitelství silnic a dálnic Irena Krzyžanková.

Jenže hladkého průjezdu křižovatkou si řidiči moc neužijí. V té době by totiž měla být už v plném proudu přestavba navazující silnice ve směru do Olomouce na dálnici.

Na křižovatce musí řidiči kličkovat mezi značkami

„Ta stavba bude trvat čtyři roky, z čehož asi ty první dva roky budou trošku krušnější. Ty druhé dva by už mohly být lepší, protože pak už předpokládám, že budeme mít polovinu postavenou,“ dodává Krzyžanková.

S komplikacemi zřejmě bude muset počítat i část lidí v Rychalticích. Ve hře je možnost, že by objížďka kvůli stavbě vedla přes blízké obce.

autor: Michal Polášek
Spustit audio