Rozdělování dotací: na peníze dosáhnou muzea, dopravci, či žadatelé o kotel

1. březen 2017
Zprávy , Zprávy

Muzea v Moravskoslezském kraji dostanou téměř půl miliardy na rozvoj. Další dotace pak poputují z kraje k dopravcům, příspěvky se budou rozdělovat i mezi žadatele o ekologické vytápění.

Na nové expozice některých muzeí v Moravskoslezském kraji letos přispějí evropské dotace téměř půl miliardou korun. Potvrdilo to ministerstvo pro místní rozvoj. Kraj získal téměř třetinu všech peněz určených pro celou Českou republiku.

Největší část z dotací bude směřovat na stavby výstavního skleníku Slezského zemského muzea v Arboretu Nový Dvůr a nového technického muzea automobilky Tatra v Kopřivnici. Z dotačních peněz vnikne také pobočka zemědělského muzea v Dolní oblasti Vítkovice.

Více peněz pro řidiče

Moravskoslezský kraj pošle regionálním dopravcům 80 milionů korun. Krajští radní rozhodli o dodatcích k platným smlouvám. Hejtmanství tak reaguje na situaci, která vznikla po vládním nařízení o zvýšení platu řidičům. Využije přitom část peněz, které měly jít na opravu silnic.

„Takže v našem kraji řidiči důvod ke stávce nemají, protože kraj dopravcům zaplatil všechny peníze, které dopravci chtěli na to navýšení mezd,“ potvrdil náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Finance, peníze, mince

Kotlíkové dotace

Hejtmanství také opět přijímá žádosti o kotlíkové dotace. Oproti minulosti ale žadatelé musejí počítat s některými změnami. Zhruba 55 milionů tentokrát na základě rozhodnutí ministerstva životního prostředí nepůjde na klasické kotle ale na alternativní topné systémy, které využívají biomasu nebo tepelná čerpadla.

Lidé navíc nemusejí čekat ve frontách na úřadě. „Jako novinku máme na webových stránkách elektronický formulář, který žadatele dovede k finálnímu podání žádosti. Nicméně musí poté do deseti dnů doručit všechny podklady na Moravskoslezský kraj,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jan Krkoška (ANO).

autoři: ČRo Ostrava , tif
Spustit audio