Rozhledna na Velkém Javorníku je kvůli opravám dočasně zavřená

25. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Dřevěná rozhledna se dvěma vyhlídkovými plošinami je chloubou Velkého Javorníku u Frenštátu pod Radhoštěm. Přestože má stavba s prvky valašské architektury teprve tři roky, celý srpen je kvůli opravám zavřená. Turistům se to nelíbí, Lesy České republiky ale tvrdí, že jindy práce stavaři udělat nemohli.

Pracovník stavební firmy právě bruskou čistí spodní patro rozhledny. Co všechno tady museli udělat za ty tři týdny, co tady jsou?

„Musely se překontrolovat a podotahovat všechny kovové spoje rozhledny, šrouby a nosné konstrukce. Musely se obrousit veškeré podesty, schodiště. Následně dochází k impregnaci a k samotnému stříkání nátěru a vlastně ošetření celé rozhledny,“ vypočítává pracovník stavební firmy, pan Jiří.

Na vrcholu Javorníku se panu Jiřímu i přes vrtochy počasí líbí. „Je tady krásně, počasí je sice takové proměnlivé, bývá tady častý vítr a časté nečekané deště a mračna,“ dodává.

„Třeba tady nahoře je zlomená štacheta ze zábradlí, kterou prokopli neukáznění turisté. Není jediná, bylo jich tady asi osm, takže to například bylo nutné vyměnit,“ říká Václav Langer, pracovník Lesů České republiky.

Právě Lesy ČR jsou majitelem rozhledny na Javorníku. A Václav Langer zdůvodňuje, proč se oprava rozhledny musela udělat.

„Protože se nacházíme 918 metrů nad mořem, kde jsou velmi často extrémní klimatické podmínky. Zejména přes zimu, kdy ledové krystalky, jak proudí vítr, působí vlastně jako smirkový papír,“ vysvětluje Langer.

Rozhledna se otevírala před třemi lety

Okolo chodí turisté a většina z nich je zklamaná, že se nemůže z 26 metrů vysoké rozhledny podívat. Třeba mladý pan Olda.

„Já jsem z Ostravy a já se tady znova zas nepodívám, že, prostě každý víkend jsem někde jinde. A tady přece jenom není vyloženě otevřený výhled, takže tady ta rozhledna má opravdu smysl,“ říká turista.

Vlastník rozhledny připouští, že vrchol turistické sezóny není úplně nejšťastnější termín, práce ale musí provést v době, kdy to umožňuje počasí.

„Takže kdy je nějaký předpoklad, že bude celkem relativně sucho i tady v těch podmínkách, a budeme moct provést právě ty nátěry, které se na mokré konstrukci nedají provádět,“ dodává Václav Langer z Lesů ČR.

Pokud dovolí počasí a všechny nové nátěry zaschnou, bude rozhledna znovu otevřena ve čtvrtek 1. září.

autor: Michal Polášek
Spustit audio