Rozvrzané a těžké postele v krajských nemocnicích nahradila moderní lůžka

20. červen 2015

Pacienti v nemocnicích v kraji už nemusejí trpět na rozvrzaných, desítky let starých postelích. A lidé si na nová elektricky ovladatelná lůžka rychle zvykli.

Pacienti je mohou sami ovládat tak, aby se jim dobře sedělo nebo vstávalo. Nová lůžka si pochvalují i sestry, už je totiž nemusejí polohovat ručně a hrbit se nad pacienty. Moravskoslezský kraj pro své nemocnice pořídil více než tisícovku nových postelí.

Interní oddělení frýdecko-místecké nemocnice je jedním z těch, kde už pacienti nemusí ležet na desítky let starých postelích. „Je to paráda. Sama si to ovládám, je to vynikající,“ pochvaluje si paní Jitka, pacientka interny.

Když tady byla v dubnu, ležela ještě na staré posteli. „To byla hrůza. K posteli mi museli dávat schůdky. Mám i nadváhu, ale to se nedalo vyšplhat. A i ty noční stolky – to bylo plechové a nedalo se to otevřít,“ vzpomíná na krušnější časy.

„Opravdu je ta funkčnost mnohem lepší,“ potvrzuje staniční sestra Renáta Skulinová. „Možnost toho nastavení velikosti umožňuje vlastně snížit fyzickou námahu ošetřujícímu personálu při manipulaci s pacientem, přesun na vozíček, do křesla. A co se týče toho polohování, tak jak říkala paní Jitka, pacienti jsou velmi šikovní, umí si polohovat sami,“ dodává.

Podle ní jsou pacienti spokojeni i s novými nočními stolky. Jednak mají jídelní desku a jsou uzamykatelné.

V nemocnici ve Frýdku-Místku je 230 těchto nových lůžek, další získaly nemocnice v Karviné nebo v Třinci.

autor: iha
Spustit audio