S folkloristkou Jarmilou Šulákovou se ve Vsetíně rozloučily stovky lidí

17. únor 2017

Zcela zaplněné kino Vatra ve Vsetíně naposledy tleskalo zpěvačce Jarmile Šulákové. Pořad vzpomínek a hudby uspořádali její kolegové a přátelé spolu s tamní radnicí. Neúnavná propagátorka valašské lidové hudby zemřela 11. února.

Tanečník souboru Vsacan Miroslav Ekart poznal Jarmilu Šulákovou koncem čtyřicátých let minulého století.

„To víte, že mě to velice překvapilo, protože jsem stejně starý jako Jarka. Jarka byla na jevišti živel, zážitků bylo moc,“ vzpomíná tanečník.

S legendární zpěvačkou spolupracovalo i několik generací hudebníků z rodiny Rokytovy. Jan Rokyta vzpomínkové odpoledne moderoval.

„Přišli jsme o první dámu folkloru naší lidové písně, o jednu z nejvýznamnějších osobností evropského folklorismu 20. století. Zvěčnila všechny valašské populáry, spoustu halekaček i milostné písničky,“ připomněl Rokyta.

„V podstatě se dá říci, že když spojíme zlatý fond Jarmily Šulákové Českého rozhlasu Ostrava a nahrávky z Českého rozhlasu Brno, dospějeme k naprosto nevídané kolekci především valašských písniček. Najdeme zde všechny hity, dokonce v několika podáních,“ upozornil Jan Rokyta.

Jarmila Šuláková oslovila i mladší ročníky posluchačů díky vystupování se skupinou Fleret.

„Chytli jsme to v těch začátcích, po revoluci, kdy folklor byl na úbytě, což bylo logické, protože tady byla absence zahraniční muziky. Je pravda, že my jsme se spoluprací s Jarmilkou zase s lidovou písničkou dostali na metalové, rockové, folkové festivaly. Fanoušci ji milovali a znovu si začali ty lidové písničky zpívat,“ říká kapelník Fleretu Zdeněk Hrachový.

Smuteční věnec

Největší část svého uměleckého života spojila Jarmila Šuláková s orchestry Českého rozhlasu v Brně a v Ostravě.

autor: rv
Spustit audio