S péčí o dvouleté děti pomáhá v mateřince v Metylovicích chůva

16. leden 2017
Zprávy , Zprávy

V mateřských školách stále častěji pracují vedle učitelek i chůvy. Starají se o dvouleté děti, kterých ve školkách přibývá. Nově teď zaměstnali chůvu i v Metylovicích na Frýdeckomístecku. Její mzdu přitom hradí z evropských dotací, o které už požádalo přes 900 mateřských školek z celého Česka.

Kolem chůvy poskakuje malý blonďatý chlapeček. „Matyášek přišel do naší třídy teprve minulý týden, takže mu pomáhám s adaptací, zařadit se do kolektivu,“ říká chůva Jana Murková.

Děti si teď sedají ke stolečkům a chůva už pomáhá dětem s vyráběním papírových vran.

Neocenitelná je ale pomoc chůvy třeba když se děti vypravují na procházku, pochvaluje si učitelka Karolína Morisová. Ty nejmenší dají při oblékání mnohem více zabrat.

„Sám člověk by to se všemi dětmi nezvládl a chůva dělá vše pro to, aby děti byly šťastné, aby nám tady neplakaly. Takže dělá vše, aby je utěšila, a my máme více prostoru pro činnosti s těmi dětmi,“ dodává učitelka.

Také mytí a další hygienické návyky – s tím také chůva pomáhá. Rodičů, kteří dávají do školky dvouleté děti, i tady přibývá.

„Samozřejmě i pro školu je to svým způsobem výhodné, protože větší počet dětí znamená větší počet pedagogických pracovníků. A co si budeme povídat, jsou to pracovní místa,“ říká ředitelka školy a školky Renata Spustová.

Než přitom chůva nastoupila tady do školky, udělala si speciální kurz. „Vždycky jsem chtěla pracovat s dětmi a hledala jsem způsob. Našla jsem si kurz chůvy pro děti do zahájení povinné školní docházky, který jsem absolvovala od září do listopadu, a od ledna jsem měla možnost nastoupit tady,“ vysvětluje Jana Murková.

Svou profesi vidí perspektivně. „Jestliže se budou přijímat dvouleté děti, tak si myslím, že to má velkou výhodu. Když jim něco nejde, když potřebují na záchod, dokrmit, pořád se jim někdo věnuje,“ dodává.

Chůva je tady ve školce s dětmi denně od osmi do dvanácti hodin.

autor: iha
Spustit audio