S vyučováním dějepisu pomůžou ostravským studentům speciální kufříky

9. listopad 2014
Dobré odpoledne

Ostravští studenti se vydají po stopách předků. Přímo v hodinách dějepisu se budou probírat obsahem netradičních kufříků s historickými předměty.

Pracovníci Národního muzea tak chtějí dát mladé generaci šanci osahat si věci, které neodmyslitelně patří do slavných i těžkých časů naší historie.

„Jsou to vlastně repliky sbírkových předmětů, které patří do fondů Národního muzea. Vybírali jsme předměty, které jsou z každodenního života, aby je mohli studenti srovnávat s tím, co znají,“ vysvětluje Kristýna Hlavatá z Národního muzea.

Studenti tak v hodinách dějepisu na vlastní oči uvidí, jak vypadaly například potravinové lístky nebo prvorepublikové bankovky. Muzejníci takto připravili sadu pěti muzejních kufříků, které rozdělili na jednotlivé klíčové roky.

Novinku uvítali učitelé i samotní studenti. Nápad se ale líbí i pamětníkům. „Je to velice přístupné studentům, poněvadž je to i zábavnou formou. Tak se nejlépe dozví, co se kdysi dělo. A tu minulost poznávat musíme, bez toho se neobejdeme,“ uzavírá jeden z pamětníků Leoš Žídek.

autor: stj
Spustit audio