Sciotesty deváťákům ukáží, jak by zvládli přijímačky

5. listopad 2012

Školáci v Moravskoslezském kraji měří své schopnosti. Při tradičních sciotestech na ně čekají otázky z češtiny, cizího jazyka a obecných studijních předpokladů. Pro řadu deváťáků je to velká šance, jak si nanečisto vyzkoušet úlohy, se kterými se za pár měsíců setkají u přijímacích zkoušek.

Jak jsme se přesvědčili na ostravské Základní škole Nádražní, i proto mnozí žáci brali testování víc než vážně. Testovací hodinu dnes zažily hned dvě tamní deváté třídy.

Tradiční sciotesty pro ně ale nebyly ničím novým. Patnáctiletý Adam je psal poprvé před třemi lety. Zatímco tehdy hlavně tipoval, tentokrát je bral přece jen vážněji.

„Chtěl jsem si to vyzkoušet nanečisto a doufám, že to vyjde podle mého očekávání,“ svěřil se. I proto každou odpověď pečlivě promýšlel. Navíc nechtěl jen tak riskovat. „Byla jedna stránka, kde jsem nevyplnil nic, protože bych za to měl minusové body,“ vysvětlil.

Jeho boj s časovým limitem a otázkami pozorně sledovala i třídní učitelka Veronika Šrámková. Někteří žáci podle ní byli ze začátku zralí na kříšení. „Reakce byly zpočátku děsivé, ale s postupem času se žáci relativně uklidnili. Snad to zvládli v pohodě,“ popsala učitelka.

Základní škola Nádražní vloni výsledkově patřila k nejlepším v republice. Její ředitel Libor Novotný ale letos očekává o něco horší výsledky. „Jsou ročníky, kdy je to opravdu slabší, ale v celkovém průměru udržujeme kvalitu na dostatečné úrovni,“ poznamenal ředitel.

Hlavní přínos sciotestů nevidí ve srovnávání škol, ale v tom, že žákům ukáží, jak si stojí v konkurenci svých vrstevníků. Na výsledky si ale musejí pár týdnů počkat.

autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu