Senioři v Bílovci trénují na virtuální cestu do Paříže. Připojí se k akci Jedeme v tom společně

17. únor 2017
Dobré odpoledne

Ve více než padesátce domovů pro seniory v celé zemi finišují přípravy na netradiční výlet. Fyzicky zdatní senioři při něm na rotopedech virtuálně projedou dva tisíce kilometrů z Pradědu až do Paříže. V Bílovci to chtějí zpříjemnit povídáním o největších městech na cestě a ochutnáváním tamních specialit.

Do malé místnosti v přízemí bíloveckého domu s pečovatelskou službou přicházejí dvě dámy. V rohu čekají dva rotopedy a energická Markéta Dušková hned usedá za řídítka.

„Kolo jsem neměla, ale šlapali jsme velké túry s manželem, kilometry. Jezdím teď dost často, téměř denně. Protože mě to baví, no a potřebuju pohyb,“ říká klientka domova, paní Markéta Dušková.

Na vedlejším rotopedu se nenechává zahanbit Marie Richterová. Přišla o berlích, i přesto chce pomoct do Paříže dojet. Start je 1. března.

Vedoucí Sociálních zařízení města Bílovce Vlasta Szotkowská ukazuje vytištěnou mapu a listy s prezentací největších měst na trase. Když do nich sportující senioři pomyslně dojedou, dozví se nejen místní zajímavosti, ale třeba okusí typická jídla.

Projekt Jedeme v tom společně organizuje Domov pro seniory ve Vrbně pod Pradědem. Senioři pojedou dvě hodiny denně. V Bílovci teď shánějí další tři rotopedy, aby mohli zapojit všech pět přihlášených zájemců. A přemýšlejí, jak vyřešit problém s plánovaným stěhováním.

„My máme domov pro seniory v rekonstrukci, jsme ubytování v náhradních prostorech, a bohužel se nám do té doby, kdy se pojede na těch kolech, vloudila ta doba stěhování. Určitě se nebudeme chtít jednoduše vzdát, určitě to dojedeme,“ věří Vlasta Szotkowská.

Domov s pečovatelskou službou v Bílovci

Trénink mezitím skončil a obě závodnice si odcházejí odpočinout. I když první domov v cíli pod Eiffelovkou dostane cenu, více než jinde tady platí, že důležité je spíše se zúčastnit.

autor: Michal Polášek
Spustit audio