Senioři v Hlučíně zkoušejí bezpečnostní přívěsky, které dokážou přivolat pomoc

3. březen 2015
Zprávy , Zprávy

Městská policie v Hlučíně rozdává tamním seniorům speciální přívěsky. V případě nouze vydávají hlasitý zvuk a dokážou přivolat pomoc. Vedoucí strážník v Hlučíně Luděk Olšovský potvrdil, že toto zařízení by mohlo dát větší pocit bezpečí a jistoty hlavně osamělým anebo nemocným lidem. Přívěsek funguje jako alarm.

Senioři zaplnili Zámecký klub v Hlučíně do posledního místa a začali rozbalovat. „Máte tam kovové poutko, na kterém to budete mít uchyceno. Když se něco stane, stačí za to jen zatáhnout,“ vysvětluje strážník, načež se rozezní alarm.

„Spadla jsem ve sklepě, praskla mi stehenní kost a byla jsem tam dvě a půl hodiny, než jsem se někoho dovolala,“ vzpomíná na nepříjemný zážitek jedna z přítomných seniorek.

„Každá věc, která se týká bezpečnosti starších lidí, je dobrá,“ dodává další.

Malý přívěsek zvaný Bodyguard 3 zvládne bez problémů i sto decibelů. „Jestliže půjdu večer, uklouznu, dojde k nějakému zranění, tak to bliká a houká,“ dodává strážník. „Můj pohled na věc je ten, že lidé jsou na lidské volání apatičtí,“ míní.

Radnice v Hlučíně koupila zatím 160 těchto blikajících a kvílejících přívěsků. Stačit to ale zřejmě nebude, protože zájem mezi staršími lidmi je opravdu velký.

autor: mrk
Spustit audio