Seniorky zcela zaplnily nový komunitní dům ve Slezské Ostravě

30. srpen 2016

Obvod Slezská Ostrava má nové bydlení pro důchodce. Takzvaný komunitní dům vznikl přestavbou zdevastovaného objektu v Heřmanické ulici.

Je to alternativa domu s pečovatelskou službou. Obyvatelé tam mají malé bezbariérové byty s dostupnými sociálními službami všeho druhu. Radnici na to přispěl stát i město.

„Bydlíme tady od června, sedmnáct ženských. Žádný muž tady nechce bydlet, asi se nás bojí. Byl tady jeden a ten odmítl se ženami bydlet,“ říká šestašedesátiletá paní Marie Nováková, která tady obývá jednopokojový byt.

Muži ji nechybí. „Já jsem tady spokojena. Jsme tady samy, nikdo nás neruší, žádní sousedé netřískají, jak je to běžně. Nikdo tu neřve, nechodí opilý,“ vypočítává klady paní Nováková, která se sem přistěhovala z Dubiny. „Ale pocházím z Bazalů, takže jsem se vrátila.“

Stihla se už skamarádit se sousedkou a právě jí přinesla z lékárny krém na klouby. „Musíme si pomáhat. Jsme už ženské ve středním věku,“ směje se paní Nováková.

Právě možnost vzájemné pomoci a společného trávení volného času má tento komunitní dům poskytnout. Velmi aktivní je paní Marie Kaštovská, která se začala starat o společenskou místnost.

„Zatím jsme tady ještě nic nestihly, protože jsme ve stadiu seznamování a stěhování. Ale máme velké plány. Teď sedíme venku na lavičkách, ale až bude podzimní počasí, bude padat listí, tak se budeme scházet tady na kávičku a povídání. No a tady už se snažíme dělat knihovničku,“ ukazuje paní Kaštovská.

Podobně jako většina ostatních žen si nové bydlení chválí. „Mám byt jedna plus jedna a ještě dokonce s komorou. Bydlela jsem v Muglinově v bytě RPG, takže jsem si velmi polepšila. Mám tady bezbariérový byt, úžasnou koupelnu. A zastávku blízko, protože chodím do muzea, do knihovny, takže se tam dostanu při mé špatné mobilitě,“ dodává.

Čtěte také

Všechny byty jsou již obsazené a slezskoostravská radnice eviduje další žádosti. Zájemci musí být starší šedesáti let a nesmí vlastnit byt nebo dům.

Radnice nabízí jeho obyvatelům také sociální služby a společný program. „My se chystáme pravidelně od září jim poskytovat aktivity, jako je počítačový kurz, přednášky, tak aby se ti lidé v tom domě stmelili a mohli různým způsobem trávit volný čas,“ říká vedoucí odboru sociálních věcí Zdeněk Matýsek.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio