Silničáři zprovozní obchvat Třince. Přetížené mezinárodní I/11 se uleví

17. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Trápení obyvatel i řidičů v části Třinecka dnes skončí. Ředitelství silnic a dálnic tam totiž vpodvečer zprovozní nový obchvat. Uleví přetížené mezinárodní silnici I/11 vedoucí na Slovensko, a to v úseku od Bystřice po Nebory.

„To je hodně hustý provoz. Někdy ani nejde vyjet na tu hlavní cestu tady od školky,“ popisuje obyvatel Třince jeden z problémů, které lidem život u přetížené silnice vedoucí na Slovensko přinášel.

Když se obchvat začal v roce 2014 stavět, lidi čekali další tři náročné roky. „Stálo nás to hodně nervů a také hodně peněz, protože 62 milionů korun vlastně na vyvolané investice putuje z rozpočtu města,“ říká starostka Třince Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Průběh stavby zdramatizovala i insolvence jednoho ze zhotovitelů, nakonec se ale termín podařilo firmám dodržet. „Sedmnáctý říjen je jedním z nejvýznamnějších dnů posledních let pro naše město i region, protože se konečně odlehčí stávající silnici I/11,“ upozorňuje starostka.

Nový úsek má délku 11 kilometrů a přesunout by se na něj měly hlavně kamiony, které teď projíždějí i zastavěnou částí obce Vendryně.

„Je to momentálně nejužší místo na silnici I/11, kde není široká ani osm metrů. A když si sečteme, že tam za 24 hodin projede zhruba 30 tisíc aut, tak je to pro obec opravdu svízelné. Takže už na to čekáme jako na spasení,“ říká starosta Vendryně Bohuslav Raszka (Coexistentia).

Obchvatu požehná biskup

První řidiči na novou silnici najedou dnes po 18. hodině. Ještě předtím ale bude cesta patřit bruslařům nebo cyklistům.

„Chceme si to užít takovým happeningem. Takže zazpívá Markéta Konvičková, zahraje skupina Blaf, ale také se toho happeningu zúčastní biskup Lobkowicz, který požehná obchvatu, aby těch nehod tam bylo co nejméně,“ dodává starostka Palkovská.

Ne všichni se ale budou radovat. Třetí úsek obchvatu Třince mezi Třanovicemi a Nebory se kvůli sérii žalob a odvolání ještě stavět ani nezačal.

autor: iha
Spustit audio