Silný zápach, každodenní přerušování práce. Sanaci ropných lagun provázejí problémy

24. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Likvidaci ostravských ropných lagun brzdí škodliviny, které se během prací uvolňují do ovzduší. V momentě, kdy jejich koncentrace překročí povolené limity, musejí dělníci práce přerušit. Těžbu ropných kalů hlídá monitorovací systém. I tak ale hlavně obyvatele blízkého sídliště trápí silný zápach. Sanace lagun přitom bude trvat minimálně do konce roku.

„Celý den to smrdělo,“ popisuje Českému rozhlasu Ostrava zápach linoucí se z lagun paní Dáša. „Zase to utichne a vtom začnou. A to už tu nebudu možná,“ dodává s tím, že nevěří, že se laguny zlikvidují.

Na zápach z lagun si stěžuje například i paní Danuše. „Hrozné. Denně smrad, smrad, smrad,“ říká.

„Došlo k zapnutí personálního monitorovacího zařízení, kterým tady na lokalitě měříme sirovodík. Máme tady šest monitorovacích bodů. Teď jsme na monitorovacím bodě číslo čtyři,“ popisuje přímo na místě vedoucí provozu Martin Chyba, který má na svých montérkách připevněný malý přístroj.

„Měříme a přístroj nám ukazuje, že hodnota je 0,00. Takže v současné době tady nemáme problém. Můžeme pracovat do koncentrace 1500 mikrogramů na metr krychlový. Pokud by ta koncentrace byla překročena, tak musíme práce zastavit a musíme čekat, až zase jsou koncentrace podkročeny,“ řekl Chyba.

Na otázku, která látka může za štiplavý zápach, odpovídá: „To by mohly být právě zvýšené koncentrace oxidu siřičitého, který je dráždivý a který nepříjemně působí na sliznice. My surový kal odtěžujeme. Máme tady vybudované celkem čtyři zavápňovací jímky. Můžeme tu jímku opatřit takzvanou pachovou uzávěrou, což je vrstva vody, případně vrstva vápenného mléka.“ Můžeme se to představit jako folii, která zabraňuje úniku zápachu do širšího okolí, potvrzuje Chyba.

Kam se zpracované kaly nakonec odvezou a spálí, zatím společnost AVE CZ zveřejnit nechce. Oznámit to hodlá až na začátku března.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio