Škody po srážce u Studénky dosahují 160 milionů korun. ČD odškodní zraněné i pozůstalé

U Studénky na Novojičínsku se srazilo Pendolino s kamionem. Materiální škody po nehodě dosahují podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala téměř 160 milionů korun, 150 milionů z nich jsou na vlaku. Dva muži nehodu nepřežili, dalších 18 lidí se zranilo. České dráhy pozůstalým po obětech slíbili zálohu odškodného ve výši téměř 570 tisíc korun. V místě tragédie už byla zprůjezdněna jedna kolej. Do půlnoci by měla být uvolněna další.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Studénky se srazilo Pendolino s kamionem

U Studénky se srazilo Pendolino s kamionem | Zdroj: ČTK

Po srážce zemřeli dva muži ve věku 39 a 49 let. Mladší je z Karlovarska, starší pochází z Moravskoslezského kraje. Tři lidé jsou stále v přímém ohrožení života. Velmi vážně zraněn je strojvedoucí, který zřejmě přišel o obě nohy.

„Z celkem 18 zraněných bylo pět hospitalizováno ve Fakultní nemocnici Ostrava. Dva z toho jsou ve vážném stavu, dva v kritickém. Pět dalších méně vážně zraněných bylo hospitalizováno v Nemocnici Nový Jičín,“ doplnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O následcích srážky u Studénky a chystaných krocích se s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, koordinátorem terénní pomoci Davidem Tichým a mluvčím Správy železniční dopravní cesty Jakubem Ptačinským bavil Vladimír Kroc

Příbuzní obětí dostanou od Českých drah zálohu odškodného v minimální výši 21 tisíc eur, tedy téměř 570 tisíc korun.

V případě zraněných částka stanovena není, podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského bude přiměřená.

„ČD budou uplatňovat náhradu veškerých škod vzniklých při nehodě na viníkovi, respektive na jeho pojišťovně, a z těchto zdrojů by měla být finálně vyplacena také veškerá odškodnění,“ dodal.

Pozůstalí a poškození cestující se mají s žádostmi o odškodné obracet na právní odbor Generálního ředitelství ČD v Praze. Lidé, kterým nehoda způsobila škodu na majetku nebo na zdraví, mají kontaktovat pojišťovnu Generali.

U Studénky se srazilo Pendolino s kamionem. Dva lidé zemřeli, 18 bylo zraněno

Číst článek

Za tragickou nehodu na frekventované trati mezi Prahou a Ostravou zřejmě může polský řidič kamionu. Muž vjel na železniční přejezd v době, kdy už blikala červená výstražná světla. Závory pak kamion zablokovaly a do auta narazilo Pendolino.

„Řidič nákladního automobilu zůstal sedět v době nárazu uvnitř. Až poté, co došlo ke střetnutí, ho opustil. V momentě, kdy došlo k nárazu, tak podvozek nákladního automobilu byl tlačen dále vlakem. Kabina nicméně zůstala stát na přejezdu,“ dodal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Policie zatím řidiče, který byl v době nehody střízlivý, nevyslechla. Je v péči lékařů. Pokud se mu prokáže vina, hrozí mu za obecné ohrožení z nedbalosti až 10 let vězení.

Nákladní auto patřilo dopravní společnosti Mawi z Kujavsko-Pomořanského vojvodství ve středním Polsku. Firma existuje 22 let. Operuje s 19 velkými kamiony o nosnosti 24 tun.

Ředitel společnosti Arkadiusz Witek se nedlouho po nehodě spojil s řidičem kamionu. „Vjel na železniční přejezd, když byly závory otevřené. Na výjezdu ale už byly spuštěné,“ řekl, jak mu popsal příčinu.

Možná to byl následek stresu, uvažuje o nehodě u Studénky majitel kamionu

Číst článek

Manažer firmy se vydal na místo nehody, aby zjistil, proč byl vůz uvězněný mezi závorami a nemohl vyjet. Nedokázal říct, proč řidič neprorazil závory a přejezd před přijíždějícím vlakem i s kamionem neopustil.

Podle dopravní psycholožky Vlasty Rehnové se řidič pravděpodobně nečekané situace polekal.

„On s tím nepočítal. Dvě auta už před ním projela na červený signál a on byl třetí. Tohle může být psychologický moment – když projeli dva, tak já to ještě stihnu,“ vysvětlila.

Podle koordinátora terénní pomoci z Krizového centra Ostrava Davida Tichého nelze určit, kdy bude řidič schopen vypovídat. Může se údajně jednat o hodiny i dny po šoku.

Na místo nehody už podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Jakuba Ptačinského dorazil nehodový vlak Českých drah, který si poškozenou soupravu odveze do depa v Bohumíně na specializovanou prohlídku.

Vzápětí začnou práce na opravě poničené infrastruktury.

České dráhy už opravily jednu trať do průjezdného stavu, další by měly do půlnoci. „Obnovení provozu do úplného rozsahu bude trvat ještě několik následujících dní,“ dodal Jakub Ptačinský.

Přejezd ve Studénce, na kterém narazilo Pendolino do kamionu | Foto: Kateřina Daňková

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme