Skokanský oddíl ve Frenštátě na jaře obnoví profesionální péči o mládež

21. únor 2018

Nové reprezentanty ve skoku na lyžích chtějí znovu vychovávat ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tamní skokanský oddíl plánuje na jaře obnovit obdobu dřívějšího střediska vrcholového sportu. Sportovci si od toho slibují návrat místních odchovanců mezi světovou elitu.

Jiří Parma, Ladislav Dluhoš, nebo František Jež. Dnes už vysloužilí skokané na lyžích vyrostli na frenštátských skokanských můstcích pod vedením Jiřího Rašky, který právě před půlstoletím získal v Grenoblu olympijské zlato. Jenže teď je Frenštát už jen ve stínu své dřívější skokanské slávy.

„Málokdo si uvědomuje, že oslavy 50 let mají trošku hořkou příchuť pro Frenštát, protože po 30 letech nemáme nikoho na olympijských hrách, který prošel Frenštátem,“ krčí rameny předseda frenštátských skokanů Roman Klíma, podle kterého bývali na olympiádě až čtyři frenštátští odchovanci.

Zlom nastal v polovině 90. let, kdy profesionální péče o skokany ve městě skončila. To by teď chtěli činovníci klubu napravit. Na jaře zahájí činnost Dukla Frenštát.

„Tam se musí získat – já říkám minimálně 30 nových dětí. Protože ty děti postupem odpadají, aby z té základny těch deset juniorů zůstalo,“ říká další frenštátský odchovanec a bývalý mistr světa v letech na lyžích Jaroslav Sakala. Tomu v březnu končí trenérská smlouva ve slovinské Lublani a hned poté zamíří do Dukly Frenštát. „Jde o to vychovat ty kluky, aby v osmnácti přišli na takovou úroveň, že budou postupovat do reprezentace. A dnes se ve skocích točí dost peněz, že se tím dá určitě živit,“ dodává.

Frenštátský skokanský oddíl jedná o rozjezdu Dukly s několika subjekty včetně Dukly Liberec, která by provoz podporovala. Mladí skokani by měli mnohem lepší podmínky pro tréninky než teď.

„Když třeba není v reprezentaci, nemá výjezd, tak ať vyjede na závody třeba do Polska nebo do Rakouska. Ať pořád má nějaké srovnání, protože závodů pro dorostence a juniory je v Česku málo. A pokud ti junioři nejezdí pořád, tak už nemají dál šanci se projevit a většinou skončí,“ říká šéf frenštátských skokanů Roman Klíma, který doufá, že třeba už na další zimní olympiádu v Pekingu někdo z města Jiřího Rašky vyjede.

autor: Michal Polášek
Spustit audio