Školáci v Hlučíně vydělali peníze, které pomohou nemocnému tříletému Františkovi

14. březen 2017
Zprávy , Zprávy

Má tři roky, jmenuje se František Štěpaník a bydlí v Hlučíně. Na rozdíl od jiných dětí musí ale překonávat mnohem větší životní překážky, trpí totiž dětskou mozkovou obrnou. A protože jeho maminka nemá dost peněz, aby mohla hradit náročnou léčbu, spojilo se k pomoci doslova celé město. Byli jsme u toho, když hlučínští školáci předávali malému Františkovi berličky, na které sami vydělali peníze.

Dětská rehabilitace v Hlučíně je za normálních okolností docela klidným místem, ale teď je tady spousta lidí, protože František dostává speciální malé berličky. Pomohou mu učit se chodit.

Do sbírky pro Františka se skutečně zapojilo celé město. Asi 10 tisíc korun už vynesl sběr plastových víček, který organizuje Základní škola Miroslava Tyrše. A právě za tyto peníze bylo možné berličky pořídit.

Do sběru se zapojily třeba Adéla a Nikola. „Těch víček bylo kolem 300 kilogramů. Sbírali jsme všichni. U nás babička zapojila celý panelák,“ popisuje Nikola. „My jsme z Jižních Čech a babička tam zapojila celou vesnici i okolní vesnice, aby tam sbírali víčka pro Františka. Takže až z Jižních Čech se přivážela víčka,“ dodává Adéla.

František získal ze sbírky nejenom berličky ale také speciální tříkolku. A peníze pomáhají hradit i nákladnou rehabilitaci. V Hlučíně přispívají sportovci, pořadatelé nejrůznějších akcí a v neposlední řadě i Město Hlučín.

Františkova maminka Martina Štěpaníková všem děkovala. „Jsme za to strašně šťastní. Kdyby nebylo této pomoci, tak nemáme to, co máme, a František na tom není tak, jako je teď. Sice sám to ještě nezvládá, ale věřím mu. Má snahu se hodně učit, že to zvládneme,“ říká paní Štěpaníková.

Předávání speciálních berliček tříletému Františkovi

Co se týče prognózy, fyzioterapeutky potvrdily, že se František skutečně zlepšuje. A je velkou nadějí, že jednou opravdu bude chodit úplně sám.

autor: mrk
Spustit audio