Školáky v Moravskoslezském kraji bude před drogami varovat nový film

Nebezpečí drog bude školákům připomínat nový film. Moravskoslezští policisté a odborníci z Ostravské univerzity chtějí varovat před případy, kdy mladé lidi stáhla závislost na pervitinu nebo jiných návykových látkách až na samé dno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drogy (ilustrační foto)

Drogy (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Vím, že se s tím nemá začínat, protože by bylo hodně těžké se toho pak zbavit,“ říká šestnáctiletý Tomáš, který byl i se spolužáky mezi prvními diváky filmu.

„Nejdřív jsem byl udivený, když jsem viděl, jak rychle se na to dá navyknout, vyvolat závislost,“ dodává.

Právě příběh spořádané středoškolačky, kterou drogy změní k nepoznání, má lidem co nejautentičtěji přiblížit jejich nebezpečí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie a Ostravská univerzita připravily nový film pro školáky, který varuje před nebezpečím drog. Natáčel Stanislav Janalík

„Film nekončí smrtí, ale je to jedna z těch nejhorších variant vývoje drogové závislosti. Dochází k obrovské proměně, zejména vzhledu, tváře, dochází ke změně chování a samozřejmě i ke kriminální činnosti. Ze začátku to bývají drobné krádeže a končí to u prostituce,“ popisuje Ivana Fialová z Ostravské univerzity.

Právě podobné filmy i besedy navíc mohou podle policistů odradit mladé lidi od drogových experimentů.

„S drogami se nikdy nedá vyhrát, jen prevencí. Snažíme se působit na ty, kteří ještě droze nepropadli. Policie České republiky je tady i od represe, to je samozřejmé, ale to jsou až ty konečné fáze v podobě dealerství, varen a trestné činnosti jako takové,“ vysvětluje krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Dva případy úmrtí mladých lidí

V poslední době navíc policisté řešili hned dva případy, kdy mladí lidé za své první setkání s drogou zaplatili životem. Vloni zemřela na předávkování pervitinem, který dostala jako odměnu za brigádu, devatenáctiletá studentka. Letos stejně starý mladík, který dávku dostal jako narozeninový dárek.

„Bohužel neodhadl nebezpečnost drogy a možná i v euforii v konzumaci drogy pokračoval dalšími a dalšími dávkami v průběhu dvou dní. Pak přišel domů, následoval otok mozku, udělalo se mu špatně a další den ho rodina našla mrtvého,“ říká Kužel.

Moravskoslezští policisté kvůli tomuto případu obvinili tři muže ve věku 19 až 51 let, kterým hrozí až osmnáctileté vězení. I kvůli podobným tragédiím chce krajská policie na boj s drogami v příštím roce vyčlenit více mužů.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme