Skupina obyvatel Nošovic přitvrdila v boji proti stavbě automobilky

28. listopad 2005

Boj proti výstavbě automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdeckomístecku se stupňuje. Místní občanské sdružení Půda pro život ve spolupráci s Ekologickým právním servisem dnes poslalo vedení korejské formy otevřený dopis, ve kterém ho žádá o přesun plánované investice na jiné místo v republice. Zároveň roste počet podpisů na protestní petici.

Občanské sdružení Půda pro život vzniklo v Nošovicích zhruba před měsícem. Jeho zakladatelé se netají tím, že hlavním důvodem založení byl možný příchod firmy Hyundai, proti kterému se chtěli postavit.

Půda, na které má budoucí továrna stát, má pro nás velký zemědělský význam, vysvětluje člen sdružení Jiří Juřica. "Sdružení si dává jako základní cíl chránit přírodu a přitom prosazovat zemědělské obhospodařování podhorských oblastí Beskyd. Už z těchto cílů vyplývá, že jakýkoliv negativní zásah do prostoru, kde se hospodaří, je zásah, se kterým nemůžeme souhlasit," uvedl Juřica.

Hyundai

Lidé ze sdružení se navíc odvolávají na protestní petici proti nové továrně, kterou k dnešku podepsalo přes 360 lidí z Nošovic i okolních obcí. Sdružení Půda pro život se navíc spojilo s nevládní organizací Ekologický právní servis, aby společně poslali otevřený dopis vedení firmy Hyundai. Společnost v něm vyzývají, aby se řídila vlastními důrazně proklamovanými zásadami společensky odpovědného chování.

"Domníváme se, že umístění továrny do Nošovic by bylo popřením této deklarace společenské odpovědnosti Hyundai," řekl právník Jiří Neshyba. Signatáři dopisu věří, že Korejci jejich výzvu k přesunu investice na jiné místo v republice vezmou vážně.

Představitelé Moravskoslezského kraje jsou ale přesvědčeni o opaku. Vedoucí kanceláře hejtmana Petr Vaněk si nemyslí, že otevřený dopis ohrozí plánovanou investici. "Mohou ji znepříjemnit, mohou ji eventuálně nějakým způsobem oddalovat, ale rozhodnutí bude učiněno firmou Hyundai."

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu