Skupinka šimpanzů z ostravské zoo si užívá nový domov v pavilonu evoluce

Do nového pavilonu evoluce v ostravské zoologické zahradě se už přestěhovali jeho hlavní obyvatelé, šimpanzí samice. Pavilon s obřím výběhem stál přes 130 milionů korun a je největší investicí v zoo za poslední léta. Veřejnosti ale expozice ještě několik měsíců přístupná nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavilon evoluce - výběh pro šimpanze

Pavilon evoluce - výběh pro šimpanze | Foto: ZOO Ostrava, Pavel Vlček

Za zvířaty zatím nikdo kromě ošetřovatelů nesmí, stěhování ale zvládla bez větších problémů a teď se seznamují se všemi ložnicemi v zázemí.

„Samice jsou v klidu, přijímají potravu a to je asi největší známka toho, že ten stres, který přesun do nového pavilonu asi způsobil, nebyl nijak výrazný a že se opravdu s tím tak nějak ztotožnily,“ potvrzuje mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Ze stíněných podmínek starého pavilonu se šimpanzí samice přestěhovaly do pavilonu nového. Jen výběh tam mají 40krát větší a ohraničuje ho speciální síť zavěšená na sloupech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém pavilonu evoluce v ostravské zoologické zahradě natáčela redaktorka Iva Havlíčková

„Určitě si to ta zvířátka zasloužila,“ říká paní Miluše, která chodí do ostravské zoo každý měsíc a těší se, až bude nový pavilon konečně otevřený i pro veřejnost: „Myslím si, že je hrozně smutné, že to bylo skoro rok prázdné.“

„Byla to velká stavba, samozřejmě s různými komplikacemi, problémy a zdrženími, které holt i takovou nestandardní stavbu provázejí,“ vysvětluje Šárka Kalousková z ostravské zoo.

Kdy přesně se pavilon otevře pro veřejnost, teď záleží už hlavně na tom, jak se tam samice aklimatizují a jak si zvyknou na nové samce, kteří mají přijet z Francie.

„Věříme, že se třeba dočkáme i mláďat. Pavilon evoluce je koncipován na 10 až 15 šimpanzů, takže i to by měl být velký posun, protože samozřejmě ten vyšší počet je pro ty lidoopy mnohem přirozenější než třeba jenom ti čtyři jedinci,“ dodává Šárka Kalousková

Starý pavilon opic se teď důkladně uklízí a dělají se tam drobné úpravy tak, aby i zbývající druhy opic, které v něm ještě zůstávají, měly lepší podmínky k životu.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme