Slatina chce koupit budovu pošty. Obci se ale nelíbí podmínky majitele

19. leden 2017
Zprávy , Zprávy

Více než čtyřicet let starou budovu pošty uprostřed Slatiny u Bílovce chce koupit a opravit obec. Česká pošta ale plánuje novému majiteli předat nejen objekt, ale také provoz pobočky. Jenže místní zastupitelé projekt Pošta Partner odmítají a starosta mluví o neférovém jednání. Pošta se hájí, že při prodeji si takovou podmínku stanovit může.

„Ti starší občané tady chodí si pro důchody, listovní zásilky, balíky. Je to poměrně dost využívané,“ říká před budovou slatinské pošty pan Vlastimil.

Když se rozhlédnete po návsi, uvidíte opravený zámeček, ve kterém je obecní úřad, novou fasádu má také hasičská zbrojnice a vedle kulturní dům. Právě mezi nimi stojí budova pošty. Ta připomíná dva rodinné domy typu šumperák postavené vedle sebe. A má původní břízolitovou omítku.

„Od roku 1975 se do ní vlastně neinvestovalo, maximálně do střechy. Podle mého názoru je ta budova v dost žalostném stavu,“ hodnotí starosta Slatiny Luděk Míček (nezávislý).

Starosta si ještě pamatuje, jak při stavbě pomáhal. Obec by teď chtěla budovu opravit a do volných prostor vedle pošty umístit ordinaci lékaře. O prodeji už jedná s Českou poštou několik let. Teprve nedávno se dozvěděla cenu: dva miliony korun. Ale také podmínku – převod pobočky pošty pod obec na službu Pošta Partner.

„Česká pošta hledá různé možnosti, jak přimět obce, aby se zapojily do projektu Pošta Partner. V tomto případě pokud prodáváme náš majetek, tak si tam můžeme stanovit podmínky, které jsou pro nás výhodné,“ vysvětluje postoj České pošty její mluvčí Matyáš Vitík.

Jenže zastupitelé převzetí pobočky nedávno odmítli. Podle starosty Luďka Míčka se služba Pošta Partner Slatině nevyplatí.

„Podmínit prodej tím, že budeme provozovat Poštu Partner, není asi moc férové jednání. Ze zkušeností z okolních obcí vím, že je to stojí 100 až 150 tisíc korun ročně. V současné době na ni nemáme ani kapacity, ani nemíníme nikoho jiného přijímat,“ dodává starosta.

Obec bude s poštou dál jednat. Její mluvčí ale tvrdí, že podnik dá přednost prodeji budovy komukoliv, kdo zároveň převezme poštovní pobočku. Jestli takový jiný zájemce existuje, ale pošta nekomentuje.

autor: Michal Polášek
Spustit audio