Šmejdy na výstavě tolerovat nebudeme, vzkazují zahrádkáři

23. září 2016
Zprávy , Zprávy

Ostravští pořadatelé jsou připraveni zasáhnout proti tak zvaným šmejdům na zahrádkářské výstavě. Právě dnes v areálu Černé louky začíná výstava, na které loni prodejci obtěžovali dvojici penzistů. Jak už jsme vás dříve informovali, obchodníci se seniorům snažili vnutit předražený masážní přístroj.

Zahradničení je pro paní Bohumíru Matýskovou velkým koníčkem, ale po zkušenostech z Černé louky se už na výstavu znovu vydat nechce.

„Vešla jsem do dveří a už mě lapnul – první tedy manžela a pak odchytil i mne. Říkám, do smrti na Černou louku na výstavu nejdu,“ odmítá razantně paní Matýsková.

Oldřich Janků z Českého svazu zahrádkářů potvrzuje, že takové výstavy senioři hojně navštěvují. A právě na ně takzvaní šmejdi cílí.

„Když ti prodejci vidí zahrádkářskou výstavu, tipují, že tam budou opravdu starší ročníky,“ dodává.

Jenže agresivní prodejce, kteří na návštěvníky zkusí triky o výhodných slevách na předražené zboží, může čekat vyhazov, upozorňuje mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

„Určitě bychom chtěli vyzvat návštěvníky, kdyby na takové chování narazili – bavíme se o šmejdech, aby na informačním centru přímo na výstavišti na daného vystavovatele upozornili,“ vyzývá mluvčí. „V tom případě provozovatel ostravského výstaviště zasáhne. Nejprve zazní výtka, aby se toto chování neopakovalo, následně by zazněla výzva k opuštění výstaviště,“ upřesňuje Vojkovská.

Marcela Reichelová ze Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska si myslí, že by pořadatele měli být při výběru vystavovatelů obezřetnější. „Pokud se přijde přihlásit nějaká firma a když zjistím, že jsou to nějaká masážní křesla, tak už by mi mělo zablikat to červené světýlko,“ říká.

Nekalé praktiky obchodníků na výstavách trápí i mnoho dalších měst, třeba Litoměřice.

autor: ada
Spustit audio