Sněžení v Moravskoslezském kraji nejvíc zasáhlo Bruntálsko. Komplikuje dopravu

19. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Noční sněžení v Moravskoslezském kraji nejvíc zasáhlo Bruntálsko. Místy napadlo až 20 centimetrů sněhu a kvůli silnému větru se hlavně v horských oblastech tvoří sněhové jazyky.

Silnice jsou na většině území sjízdné, ve vyšších polohách ale se zvýšenou opatrností. Kvůli současnému počasí musí na Bruntálsku navýšit počet techniky, potvrdila mluvčí krajských silničářů Simona Součková.

„Silničáři prioritně upravili silnice prvních tříd, následovat budou během dne komunikace druhých a třetích tříd. Nyní je na Bruntálsku v terénu devět aut, povoláni byli externisté s traktory a v průběhu dopoledne budou předělávat další auta na zimní provoz,“ upřesnila Součková.

Komplikace jsou podle mluvčí i na Opavsku, kde rovněž napadlo až do 20 centimetrů sněhu. „Místy je tam stále vrstva rozbředlého sněhu nebo se tvoří jazyky. Komunikace jsou sjízdné se zvýšenou opatrností," uvedla mluvčí.

Také na Frýdecko-Místecku, zvláště v horských oblastech, jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. S výjimkou Bruntálska v regionu připadlo zhruba do deseti centimetrů, na většině míst okolo tří až pěti centimetrů.

Sníh v Ostravě

Olomoucký kraj

„Jenom tady v Jeseníku napadlo zhruba 20 centimetrů sněhu. V horských oblastech je to až 30 centimetrů," uvedl dispečer, podle kterého intenzita sněžení byla na polovinu dubna nezvykle vysoká a správci silnic mají od úterního odpoledne plné ruce práce. „Na všech vozovkách je ráno vrstva nového sněhu, která se průběžně odstraňuje plužením a posypem," podotkl.

V obci Lipová-lázně nedaleko Jeseníku ve středu časně ráno na zledovatělé vozovce havaroval kamion, který zablokoval silnici. Odstavené nákladní vozidlo komplikuje provoz také na silnici ze Zlatých Hor do Jeseníku, kde byla ráno místo ledovka. „Jestli můžu doporučit, tak kamiony ať zatím raději vůbec nejezdí," upozornil dispečer.

Čtěte také

Podle dopravních informací policie je silnice pro nákladní vozidla neprůjezdná od Branné na Šumpersku směrem na sedlo, důvodem je souvislá dvaceticentimetrová vrstva sněhu, osobní vozidla tudy projedou pouze se zimní výbavou. Nákladní vozidla neprojedou kvůli zbytkům sněhu a ledu ani po silnici 457 u Zlatých Hor.

Neprůjezdná je také komunikace kvůli ledovce a havarovanému kamionu silnice 369 v Lipové-lázních u pošty. Silnice je podle informací Ředitelství silnic a dálnic uzavřena kvůli ledovce také z Branné směrem na Lipová-lázně. Jde zhruba o desetikilometrový úsek.

Květy zlatého deště zasypal bílý sníh

Zlínský kraj

V horských oblastech Vsetínska napadlo přes noc deset až patnáct centimetrů sněhu. Sněží i v nižších polohách, silničáři tak po několika týdnech opět pracují v zimním režimu. Cesty udržované chemicky jsou mokré se zbytky sněhové kaše, vozovky ošetřené posypem pokrývá ujetý sníh. Kdo se vydá do kopců, musí s ním počítat, řekl jednatel Správy a údržby silnic (SÚS) Valašska Jaromír Kořistka.

Pracovníci SÚS Valašska zprovoznili kvůli návratu zimního počasí čtyři sypače, které už měli přestavěné na letní verze jako vysavače či zametače. Doplnily tak jediný sypač, který ještě na léto nebyl upraven. Pět sypačů je tak od nočních hodin v permanenci. „Zimní údržba se musela ve vyšších polohách provádět opakovaně, nad ránem jsme museli objet i silnice v nižších polohách. Navíc stále sněží," popsal situaci Kořistka.

autoři: tif , stj | zdroj: ČTK
Spustit audio