Socha Směrník bude bojovat o cenu Národního památkového ústavu

20. červen 2016
Zprávy , Zprávy

V nominaci na cenu Národního památkového ústavu je zachráněná socha Směrník. Železobetonová plastika Václava Uruby, která stála u nádražní budovy v Havířově, prošla před rokem rozsáhlou opravou.

Plastika stávala u vlakového nádraží v Havířově a tamní radnice ji chtěla odstranit. Představitelé města poukazovali na její havarijní stav a opravu odmítali. S tím se ale nesmířila skupina nadšenců, díky které dnes socha zdobí sídlo Národního památkového Ústavu v Ostravě.

„Můj první pohled na ni před rokem, když se nově instalovala, byl trošku nedůvěřivý, protože se projevila určitá nostalgie po původním umístění v Havířově, které bylo ideální. Ale časem jsem si zvykl a myslím, že Směrníku to tady sluší,“ říká iniciátor záchrany sochy Jakub Ivánek.

Nominace na cenu Národního památkového ústavu ho mile překvapila. „Myslím si, že je to velmi dobré i s ohledem, že se poukazuje na památky druhé poloviny 20. století,“ dodává Ivánek.

Jeho slova potvrzuje i šéf ostravské pobočky Národního památkového ústavu Michal Zezula. „Období šedesátých let bylo dobou, kdy se československá architektura znovu mohla vztáhnout k tomu zahraničnímu vývoji. A pokud dnes nedokážeme tyto kvalitní příklady architektury účinně chránit, připravujeme se do budoucna o velmi cenné památky,“ upozorňuje Zezula.

Právě železobetonová plastika Směrník vznikala jako neoddělitelná součást havířovské nádražní budovy, kterou navrhl uznávaný architekt Josef Hrejsemnou. Ceny Patrimonium pro futuro vyhlásí Národní památkový ústav 21. září.

autor: stj
Spustit audio