Soud poslal za mříže dozorce, kteří kradli měď z areálu heřmanické věznice

Ostravští dozorci mohou poznat vězení z opačné strany mříží. Soud tři z nich potrestal za to, že z přísně střeženého areálu Heřmanice kradli měď. Měli dávat pozor na odsouzené, kteří třídili kovy. Místo toho vymysleli systém, jak na tom zbohatnout. Dovnitř pouštěli auta svých kompliců, kteří drahý kov vozili do sběren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud poslal za mříže dozorce, kteří kradli měď z areálu heřmanické věznice (tři muži na lavici blíže k senátu)

Soud poslal za mříže dozorce, kteří kradli měď z areálu heřmanické věznice (tři muži na lavici blíže k senátu) | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Nejpřísnější trest, čtyři roky za mřížemi, vyměřila soudkyně Natálie Tognerová Jaroslavu Schillerovi. Skupinu podle ní řídil, vězni museli vytříděnou měď ukrývat v takzvaném černém skladu.

„Tím pan obžalovaný Schiller zcela evidentně mařil jeden z účelů výkonu trestu odnětí svobody. Ten má kromě jiného plnit účel výchovný. Má vést odsouzené k tomu, aby se už do budoucna trestné činnosti nedopouštěli,“ řekla soudkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní jednání sledovala reportérka Andrea Čánová

Schiller odcházel z jednací síně mlčky a s novináři se odmítal bavit. Další z obžalovaných si podle reportérky Českého rozhlasu celé dvě hodiny držel hlavu v dlaních.

Jediným dozorcem, který vyvázl s podmínkou, je Pavel Nadkanský. Ke všemu se přiznal a podle soudkyně pomohl rozkrýt, jak skupina fungovala.

Dozorce udal jeden z vězňů, právě od něj žalobce Michal Król ví, co dostávali odsouzení za to, že měď třídili a ukrývali. „Uváděl, že vězni měli být odměňováni formou zvýšených přídělů cigaret.“

Detektivové zatýkali koncem roku 2012, když bránu věznice opouštělo auto s ukrytou mědí.

„Vozidlo bylo pod neustálým dohledem, protože bylo nasazeno sledování. Byla v něm nalezena a zajištěna měď. Nacházela se v celkem 70 převážně plastových kbelících," popsala soudkyně Tognerová.

Dozorci také podle rozsudku nesmí šest let pracovat u bezpečnostních sborů. Čtyři muže, kteří měli s ukradenou mědí obchodovat, soud zprostil obžaloby.

ČRo, Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme