Sousoší lidických dětí je v hrabyňském památníku. A v péči restaurátorů

27. leden 2016

Osudy dětí z vypálené obce Lidice znovu ožívají v Památníku 2. světové války v Hrabyni na Opavsku. Slezské zemské muzeum totiž získalo do trvalé zápůjčky původní model pomníku, který přímo v Lidicích připomíná dětské oběti nacistického řádění.

Sádrové sousoší 82 postav vytvářela sochařka Marie Uchytilová dlouhých 20 let. Teď si je vzali do péče opavští restaurátoři.

„Chystám si kelímek s tmelem, kterým budu opravovat první podstavec,“ ukazuje restaurátor Tomáš Skalík.

Přízemí hrabyňského památníku se na pár měsíců proměnilo v improvizovanou restaurátorskou dílnu. Před Tomášem Skalíkem leží desítka sádrových soch – od nejmenšího zhruba dvouletého chlapečka až po sedmiletou holčičku v šatičkách.

„Začínáme od těch nejmenších soch, protože na těch, co se týče manipulace i technologických problémů, není takové velké množství jako u těch velkých plastik,“ vysvětluje restaurátor.

Víc než osm desítek lidických dětí si teď vzala pod svá křídla Kamila Poláková, vedoucí hrabyňského památníku.

„Je to určitě krásný unikát, protože lidická tragédie byla opravdu největší tragédií v podstatě v dějinách druhé světové války na našem území,“ říká.

V kostele sochy rušily svatebčany

Sousoší stálo v kostele v Mariánské Týnici, kde se o ně nedokázali patřičně postarat.

„Navíc v kostele probíhaly svatby a na ty svatebčany to nepůsobilo příliš hezky, když procházeli kolem umučených lidických dětí. Takže to byl jeden z hlavních důvodů, proč se toho chtěli zbavit a dát to někam, kde by to bylo patřičnější,“ dodává Kamila Poláková.

Sádrové sousoší 82 postav sochařky Marie Uchytilové v hrabyňském památníku

Z Mariánské Týnice do Památníku 2. světové války dorazily sochy ve velkých dřevěných bednách. Při bližším pohledu jsou vidět drobné prasklinky, ale jinak vypadají, že jsou v dobrém stavu.

„Každá z nich potřebuje nějaké ošetření, ale zůstanou velmi autentickými originály i po našem zásahu,“ ujišťuje Tomáš Skalík.

Ty děti tady stále s námi jsou

Jako restaurátor se setkal během své kariéry s mnoha různými exponáty, toto je ale pro něj naprosto mimořádná záležitost.


Pomník dětským obětem války
Lidický zločin hluboce zasáhl akademickou sochařku Marii Uchytilovou. V roce 1969 se rozhodla vytvořit bronzové sousoší všech lidických dětí podle jejich skutečných podob. Dnes v Lidicích stojí 42 dívek a 40 chlapců tak, jak vypadali v roce 1942.
Zdroj: Památník Lidice

„Přestože už jsem s tím dílem ve styku několik měsíců, tak se nemůžu neustále zbavit emocí, které mne přepadají, jakmile se podívám na kterékoliv z těch dětí. To se autorce podařilo udělat dokonale. Ty děti tady stále s námi jsou,“ říká restaurátor.

V hrabyňském Památníku 2. světové války veřejnost sochy poprvé uvidí v den výročí vypálení Lidic, tedy 10. června.

Památník Lidice - Pomník dětských obětí války
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio